Deel dit artikel
-

Hierover spraken wij in 2015

Mark Rutte is online de meest besproken politicus van 2015 en One Direction is in Nederland de populairste band. De Wereld Draait Door is het televisieprogramma dat het vaakst werd aangehaald en de aanslagen in Parijs waren de meest besproken nieuwsgebeurtenis. Zegt het Eindhovense Coosto na analyse van duizenden berichten op sociale media, fora en blogs.

Uit recent onderzoek van de Volkskrant bleek dat Mark Rutte in de kranten het vaakst besproken was en dit geldt dus ook online. Geert Wilders was ‘opinieleider’ in verschillende online discussies gerelateerd aan nieuwsitems als de vluchtelingenstroom.

Hoewel de voorbereidingen op de Amerikaanse verkiezingen in volle gang zijn, werden politici als Donald Trump en Hillary Clinton veel minder vaak besproken dan Obama. Hoofdrolspelers in de eurocrisis -Merkel, Hollande, Tsiparas en Varoufakis- haalden de top-5 ook niet in Nederland. Ditzelfde geldt voor Teeven, Opstelten en Miltenburg die er in de ‘bonnetjesaffaire’ van langs kregen, maar toch niet in de buurt van de top-5 kwamen.

De Wereld Draait Door is het meest besproken tv-programma, met name rondom de aanslagen in Parijs. Dat was vaak negatief: DWDD sprak op Twitter trots van een ‘recorduitzending’ over Parijs, wat veel twitteraars ongepast vonden. Hoewel Pauw worstelt met de kijkcijfers, wordt het enorm veel besproken op sociale media.

Tieneridolen domineren de top-5 van artiesten. Boyband One Direction had een roerig jaar met het vertrek van bandlid Zayn Malik en de band laste een pauze in. Dit zorgde online veruit voor de meeste oproer. Justin Bieber scoorde meerdere top 40-hits en bracht de ‘Bieber-fever’ naar grote hoogten.

Nieuwsgebeurtenissen
1.       Aanslagen Parijs
2.       Vluchtelingenstroom
3.       Aanslagen Charlie Hebdo
4.       Zelfmoord co-piloot GermanWings
5.       Aardbeving Nepal

Meest besproken politici
1.       Mark Rutte
2.       Geert Wilders
3.       Barack Obama
4.       Jeroen Dijsselbloem
5.       Vladimir Poetin

Tv-programma’s – dagelijks                                    
1.       De Wereld Draait Door
2.       Pauw
3.       Goede Tijden, Slechte Tijden

Tv-programma’s – niet-dagelijks
1.       K3 Zoekt K3
2.       Boer Zoekt Vrouw
3.       The Voice of Holland

Meest besproken artiesten
1.       One Direction
2.       Justin Bieber
3.       Armin van Buuren
4.       Adele
5.       DJ Tiësto

Evenementen
1.       Koningsdag
2.       Carnaval
3.       Sail
4.       Pinkpop
5.       Opening Tour de France

Sporters
1.       Robin van Persie
2.       Memphis Depay
3.       Dirk Kuijt
4.       Dafne Schippers
5.       Lionel Messi

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond