71 procent internetters heeft ervaring met virus

Van de Nederlandse internetters heeft 71 procent wel eens te maken gehad met een virus. Onder breedbandgebruikers is dat percentage met 81 procent nog hoger. Dit komt naar voren in een onderzoek van TNO en Blauw Research, verricht in opdracht van Planet Internet.
Volgens het onderzoek van Planet , dat zich momenteel met voorlichting en een pakket aan diensten op het thema veiligheid profileert, zegt bijna de helft van de consumenten internet als veilig te beschouwen. 31 procent zegt internet niet veilig, maar ook niet onveilig te vinden. Dertien procent ervaart internet als (zeer) onveilig.
Breedbandgebruikers lopen een hoger risico op hackers dan inbellers, maar volgens de onderzoekers van TNO en Blauw is "bijna veertig procent zich niet of nauwelijks bewust" dat voor hen de risico's hoger zijn. "Consumenten zien zichzelf vaak als 'slechts een kleine gebruiker' die voor computerinbrekers niet interessant is".
Het voorkomen van virussen en het tegengaan van hacking vindt 69 procent van de internetters een zaak van de provider, in iets mindere mate denken ze er ook zelf voor verantwoordelijk te zijn. De overheid wordt slechts een geringe rol toegedicht, 31 procent vindt het de taak van de overheid om virussen tegen te gaan en 45 procent ziet het als overheidstaak om hacking tegen te gaan.
Bij het beschermen gebruikt rond de negentig procent van de internetters een virusscanner, breedbandinternetters hebben in 69 procent van de gevallen een firewall, aldus TNO en Blauw. De tevredenheid over deze diensten in abonnementsvorm is hoger dan wanneer ze als 'los' product worden gekocht, aldus de onderzoekers.
In het Planet-onderzoek zijn ook enkele experts geïnterviewd, waaronder Jeroen van den Hoven (Erasmus Universiteit), Mieke Burgers Rozen (Smart Vision), Carol Overes (GOVCERT), Rop Gonggrijp (ITXS) en Francisco van Jole (internetjournalist). De experts werd gevraagd naar hun ervaringen met virussen en hacking. Gonggrijp wilde wel meewerken aan het onderzoek, maar niet geciteerd worden.
Als het gaat over verantwoordelijkheid om virussen en hacking tegen te gaan zegt Mieke Burgers Roozen (Smartvision): "De provider draagt mede verantwoordelijkheid maar als het gaat om aansprakelijkheid moeten ze geen resultaatsverplichting hebben, maar een inspanningsverplichting." Francisco van Jole ziet dat anders. "De gebruiker is verantwoordelijk. Die moet gewoon een slot op zijn computer zetten. Maar het is prima dat de providers ook verantwoordelijkheid nemen, ook via abonnementen zoals bij Planet. Zo'n abonnement moet de norm worden. Vooral voor de technofoben is zoiets zeer geschikt."
Van Jole zegt verder in het onderzoek: "Ik pleit al jaren voor een internetpolitie. Ik vind dat de burger de mogelijkheid moet hebben om iets te doen, om aanmeldingen te doen. De politie heeft de plicht om ook op internet iets voor de burger te doen." Carol Overes (GOVCERT) vindt dat "alleen bij serieuze incidenten de politie iets moet doen".
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
A.D. Hadee
Je moet voor de lol eens bij Kazaa zoeken op ".vbs", duizenden geinfecteerde bestanden, virussen en wormen die zich voordoen als MP3. Brrr, blij dat ik een Mac heb en bij de 19% breedband gebruikers hoor die nog nooit een virus in werking heeft gezien. Microsoft heeft hier echt iets goed te maken.
William
Ik had gehoopt eind mei af te zijn van al die support@microsoft.com virussen, maar nu zit de postbus weer vol met zijn opvolger. Mijn virusscanner onderschept ze wel, maar het vervelende is dat met payloads van zeg 70 tot 150 kilobyte de postbus sneller zijn maximum bereikt als je eens een weekje of twee weg bent. Daarom lijkt het me beter als ISP's standaard virussen afvangen bij de poort, zoals er eigenlijk ook webbased spam filters zouden moeten komen.