Deel dit artikel
-

75-plussers sterkst groeiende groep internetters

Vooral onder 75-plussers is de toegang tot en het gebruik van internet toegenomen. In 2016 kon 60 procent van de 75-plussers thuis het internet op, en de helft maakte er ook gebruik van. Vier jaar eerder was dat in beide gevallen nog iets meer dan 40 procent, meldt CBS. 

Bij de 65- tot 75-jarigen groeiden internettoegang en -gebruik tegelijkertijd minder snel. Van alle inwoners heeft 94 procent van de inwoners van Nederland thuis toegang tot internet en maakt 92 procent er gebruik van.

Meer 75-plussers kwamen in het bezit van een tablet of smartphone, 30 procent van de Nederlanders in deze leeftijdscategorie beschikte er in 2016 over. Drie jaar eerder had nog maar 10 procent een tablet en 5 procent een smartphone ter beschikking.

Ook onder 65- tot 75-jarigen is het tablet- en smartphonebezit in dezelfde periode ruim verdubbeld. Het tabletbezit onder de ouderen in deze leeftijdscategorie groeide tussen 2012 en 2016 van 28 naar 60 procent, het bezit van smartphones nam tegelijkertijd toe van 24 naar 65 procent.

75-plussers gebruikten de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek even vaak een pc, laptop of tablet om het internet op te gaan en minder vaak een smartphone. 65- tot 75-jarigen maakten vaker gebruik van een laptop dan van andere apparaten, de overige leeftijdsgroepen geven de voorkeur aan smartphone of laptop. De helft van de 75-plussers gebruikte maar één apparaat (pc, laptop, tablet of een smartphone) om te internetten. Onder de 65 tot 75-jarigen was dat een kwart en bij de overige leeftijdsgroepen slechts 7 procent.

Internetgebruikers van 75 jaar of ouder zeggen in bijna 9 op de 10 gevallen het internet te gebruiken voor het versturen en ontvangen van e-mails. Rond 70 procent geeft aan het internet in te zetten voor het zoeken van informatie over goederen of diensten en telebankieren. Rond 60 procent doet online aankopen en zoekt naar informatie over gezondheid.

Hoewel deze activiteiten onder 65- tot 75-jarige internetgebruikers ook populair zijn, gebruikt 66 procent van de Nederlanders in deze groep het internet om online kranten en nieuwsberichten te lezen, of om gebruik te maken van social media (36 procent). 75-plussers doen dat minder vaak. 50 procent van hen leest online kranten of nieuwsberichten en 25 procent maakt gebruik van social media.

Deel dit bericht

4 Reacties

William Burghout

Grappig: het nieuwsbericht suggereert dat veel senioren hun eerste stappen op internet zetten. Maar voor de nieuwste lichting 75-plussers is computer- en internetgebruik al jaren vanzelfsprekend. Het onderzoek bewijst vooral dat we in een sterk vergrijzend Nederland snel afscheid moeten nemen van het cliche-beeld dat aan senioren kleeft.

Jacques Peters

Producten en/of diensten ontwikkelen voor senioren blijft voor velen ‘als niet sexy’. Terwijl we allemaal weten dat daar veel geld zit.
Een kwestie van tijd en ook zij omarmen het internet/social media als of het millennials zijn.
Ook de zorgsector zal daar zeker zijn steentje aan bij dragen, het wordt voor hen zelfs een belangrijk verdienmodel.

En natuurlijk houd je nog senioren die moeite hebben met de tv afstandsbediening en het mobieltje…, maar dat heeft meer te maken dat mensen lichamelijk en geestelijk oud worden.

cristel

Ik ben wel heel erg benieuwd wat 75 plussers dan ‘doen’op internet?
Kijken zij t.v? Lezen ze nieuws? Spelen ze spelletjes?
Als we dat weten kunnen we er beter op inspelen.

Arie den Draak

Mijn (schoon)ouders vallen in deze leeftijdscategorie; verwacht geen grote online marktgroei bij hen. Veel ouderen krijgen botweg geen keuze en moeten bepaalde informatie via internet opzoeken of opvragen. Dus dat is internet gebruik wegens gebrek aan alternatief.
Het internetbankieren stuit vaak op weerstand door de dreiging van fraude maar ook door onkunde.
Hoe vaak ik de melding kreeg van een 75+er dat “het internet het niet doet” ….. 😕

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond