800 miljoen voor kenniseconomie

De regering investeert 800 miljoen euro in het versterken van de kenniseconomie. Dat heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken de Tweede Kamer in een brief laten weten. De grootste investering – 215 miljoen euro – wordt gedaan in ict-projecten.
In zijn brief aan de Tweede Kamer maakte minister Brinkhorst van Economische Zaken de verdeling van het budget volgens de investeringsregeling ICES/KIS-3 bekend. Het geld gaat naar 34 bestaande en 3 nieuwe, nog te ontwikkelen projecten. Bij de verdeling werken de ministeries van Economische Zaken, OCW, Verkeer & Waterstaat, VROM en Financiën samen.
"Met de subsidie geeft Nederland invulling aan de ambitie van de Europese Unie om in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld te zijn", aldus het ministerie in een verklaring. "Daarnaast wil het kabinet met het geld een impuls geven aan innovatief onderzoek dat kan bijdragen aan maatschappelijke thema’s als duurzame energie, gezondheidszorg en ruimtegebruik."
In totaal waren er 19 projecten op het gebied van ict-ingediend, daarvan zijn er 9 gehonoreerd met in totaal 215 miljoen euro. Het meeste geld binnen ict gaat naar Gigaport, gevolgd door ‘Freeband communication’ van het Telematica Instituut (30 miljoen euro) en ‘Embedded systems institute’ van het gelijknamige Embedded Systems institute (25 miljoen euro).
In de brief aan de kamer (pdf) is een volledig overzicht te vinden van alle projecten waarin geïnvesteerd wordt, inclusief bedragen. De 34 gehonoreerde projecten krijgen in totaal 730 miljoen euro, 70 miljoen euro blijft gereserveerd voor een invulling van projecten voor ‘duurzame systeeminnovatie’.
Bij de selectie van de projecten was de mate van samenwerking "een belangrijk criterium bij de beoordeling", aldus het ministerie. Een onafhankelijke commissie oordeelde over "de goede mix van innovatief, doch toepasbaar onderzoek" en bracht het kabinet advies uit over de kwaliteit van de voorstellen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
5 Reacties
nils
Hmm, 800 mln voor de kennissector. Leuk voor die jongens en meisjes die het uit mogen geven. Wat me alleen weer vreselijk stoort is de begripsverwarring omtrent het woord "economie". Wat heeft geld uitgeven nou met economie te maken? Economie gaat over schaarste, toegevoegde waarde en geld VERDIENEN. De kop "800 mln voor de kennisinfrastructuur" zou hier beter op zijn plaats zijn. Klaarblijkelijk hebben ze bij EZ een enorme behoefte om te scoren op het thema "kenniseconomie". Voorlopig bakken ze daar helemaal niets van. En koppen als het bovenstaande zijn rookgordijnen om dat onvermogen van EZ, om zinvol beleid voor de kenniseconomie te ontwikkelen, te verhullen. Bah, wat een belediging van ons zelfstandig denkvermogen.
WilBreedband.nl
Blijf het elke keer weer frustrerend vinden:Wanneer krijgt iedereen nou eens een breedbandige internetverbinding? Heb het niet kunnen in het pdf document. Triest….
Anoniem
Leuk, waar gaan die belastingcentjes naar toe? Het lijkt me dat de infrastructuur door commerci?le partijen zoals KPN en UPC al prima verzorgd wordt. Laat de marktwerking zijn werk doen. Als er ergens vraag naar is, ontstaat er vast wel een aanbod.
Alexander van Slooten
MultimediaN krijgt volgens de documentatie een subsidiebedrag van 16 miljoen euro. In de aanbiedingsbrief valt te lezen: 'MultimediaN positioneert zich in het hart van het thema Multimedia'. De bijbehorende website straalt dat ook duidelijk uit: http://www.multimedian.nl/. Dat het geld is goed terecht gekomen is valt ook te lezen op hun site: 'A new website will be constructed in the comming months.'
Anoniem
Hemeltjelief! EUR 18 miljoen voor een website! Zo wil ik er ook wel een paar bouwen. Dit zijn volstrekt onrealistische bedragen die men uitgeeft aan niet-kwantificeerbare doelstellingen. Volstrekt belachelijk. Steek dit geld liever in iets nuttigs en kwantificeerbaars (oplossing woningtekort, kinderopvang) in plaats van dit indirect door te sluizen naar duurbetaalde consultants en website ontwikkelaars die het geld op hun beurt weer naar het buitenland sluizen. Ik zie ze al fluitend zitten op het achterdek van hun jacht uit Guernsey. Werken voor je geld, niet bedelen bij de overheid.