Deel dit artikel
-

Aanbeveling EC schiet providers in verkeerde keelgat

Een aanbeveling van de Europese Commissie om de doorverbindkosten (MTR’s) die Europese telecompartijen elkaar onderling berekenen terug te brengen van 9 naar 2 cent wordt afgedaan als onrealistisch door vijf grote providers. Het zou mobiel bellen goedkoper moeten maken, maar de telecompartijen menen anders, het zou de consument alleen maar op kosten jagen.

De commissie wil de prijs omlaag hebben, de telecombedrijven zeggen op kosten te worden gejaagd. Vijf grote spelers op de telecommarkt, Deutsche Telekom, Orange, Telecom Italia,Telefónica and Vodafone, hebben een studie uit laten voeren naar de effecten van deze verplichtingen.

De studie, die in het voordeel van de telecompartijen spreekt, concludeert dat de aanbeveling van de Europese Commissie niet noodzakelijk leidt tot een verlaging van de telefoonkosten van de consumenten. Integendeel, het zou voor de consument juist duurder uit kunnen pakken.

Kostenmodel

Vodafone staat achter deze conclusie: "De huidige tarieven voor de MTR’s zijn aan de hand van een kostenmodel vastgesteld. Als dat verlaagd wordt, dan moet het weer ergens vandaag komen. Het is onafhankelijk uitgerekend door de OPTA en de kosten voor het onderling doorverbinden komen op 5,6 cent. Dat vind ik nog wat aan de lage kant, maar als je die kosten maakt en de MTR’s worden gezet op 2 cent, dan kan je linksom of rechtsom, maar het verschil moet toch weer ergens vandaag komen", aldus een woordvoerder van Vodafone Nederland, Arie Landsmeer .

Met de aanbeveling hoopt de Commissie de kosten voor de consument uiteindelijk omlaag te brengen. Landsmeer: "Iedereen maakt de fout dat de MTR-kosten directe retailkosten zijn. Ze hebben wel een verband, maar geen direct verband."

Prijsplafonds

Eerder greep de Europese Commissie in op de mobiele telecommarkt om prijsplafonds te stellen aan wat operators in rekening kunnen brengen aan de consument voor sms’en en internetten in het buitenland. Hiervoor worden binnenkort ook prijsplafonds voor opgesteld. Ondertussen loopt er al een verordening voor de roamingkosten binnen de EU die in een periode van 3 jaar stapsgewijs een daling in moet voeren om tot een ‘Eurotarief’ te komen voor mobiel bellen.

Volgens Landsmeer is dit een ander verhaal: "Als die verordening in werking is, ben je gebonden aan de prijzen en gaan je inkomsten omlaag. Het kan dat de nationale tarieven dan nog eens tegen het licht worden gehouden. De dynamiek die er nu is op de markt, die sla je dan wel weg. Je krijgt vaste tarieven en de prijsconcurrentie is verdwenen."

Kosten voor de klant

Mocht uit de aanbeveling een verordening voortkomen om de MTR’s aan banden te leggen, dan worden, volgens de studie, de kosten doorberekend aan de klant. Het verlies zal in een verhoogd abonnement terug gewonnen kunnen worden. "Wij brengen dit bedrag onderling aan elkaar in rekening. Als dat omlaag moet, dan draaien de klanten uiteindelijk voor het verlies op. Je moet het op de één of andere manier terughalen", meent de woordvoerder van Vodafone.

Vodafone is wel van mening dat de prijs van de MTR’s omlaag moet: "We zijn van 22 cent gekomen naar 9 cent nu. We hebben zelfs met de providers een convenant gesloten waarin 7 cent staat genoemd." Maar de genoemde 2 cent lijkt geen reële optie te zijn. "Dat bedrag is op de lange termijn wel haalbaar, telecombedrijven worden steeds efficiënter, je krijgt meer klanten en er zijn nieuwe ontwikkelingen. De verlaging kan dus ook stapsgewijs. Waarom moet het nu naar 2 cent, ik begrijp die dwangmatigheid niet. Over een aantal jaren, zeg 2015, maar pin me er niet op vast, dan kan het wel eens zijn dat de MTR’s op 2 of misschien wel 1,5 cent per minuut zitten", zegt Landsmeer.

Bron foto: Gaetan Lee (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond