Deel dit artikel
-

Aanbieders anoniem surfen houden het voor gezien

Twee belangrijke aanbieders van anoniem surfen op internet zijn met hun dienst gestopt. Gisteren volgde SafeWeb het voorbeeld van zijn concurrent Zero-Knowledge, dat een maand geleden al ophield met het aanbieden van anoniem surfen. SafeWeb was opgezet met steun van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.

Sinds de EU zich over de cookie heeft uitgesproken lijkt privacy op internet en met name het volgen van surfgedrag weer hoog op de agenda te staan. Bedrijven die anoniem surfen aanbieden hebben echter nog steeds niet van de zorgen over privacy kunnen profiteren. Betalen voor een toepassing waarmee anoniem over internet gesurfd kan lijkt voor veel internetters niet aan de orde. Of zoals technologiesite Cnet concludeert: "John Doe don't surf".

Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse SafeWeb is gestopt met zijn dienst voor anoniem surfen. SafeWeb is opgezet met steun van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, die vorig jaar via de eigen investeringsmaatschappij In-Q-Tel 1 miljoen dollar investeerde in SafeWeb. Het bedrijf zag zich genoodzaakt om de activiteiten te staken ondermeer vanwege onvoldoende inkomsten uit reclame. Internetters mochten gratis gebruik maken van SafeWeb maar kregen vervolgens wel extra banners voorgeschoteld.

Dit systeem om inkomsten te krijgen uit banners en pop-up schermen is gebruikelijk bij meerdere aanbieders van anoniem surfen, constateerde het online tijdschrift Netkwesties al vorig jaar. Het deed een test bij enkele aanbieders van anoniem surfen en kwam tot de conclusie dat SafeWeb toen de beste prestatie leverde. Het inzakken van de advertentiemarkt in de eerste helft van dit jaar heeft deze inkomstenbron minder sterk gemaakt.

SafeWeb opteert nog voor een herlancering waarmee het een betaalde dienst wil worden, maar vorige maand was er al een indicatie dat internetters hier niet echt om staan te springen. Het bedrijf Zero-Knowledge System meldde toen te zijn gestopt met zijn Freedom Network. Het bedrijf had twee jaar geleden een testversie van zijn software voor anoniem surfen beschikbaar gesteld, zeventigduizend mensen meldden zich aan. Maar toen de betaalde versie op de markt kwam was er aanzienlijk minder interesse.

Uiteraard kwam er de vraag of de beslissing om de dienst te stoppen was ingegeven door de aanslagen van 11 september, waarna de Amerikaanse overheid meerdere malen suggereerde dat terroristen elkaar 'anoniem' op internet ontmoeten. Zero-Knowledge stelde dat het zijn besluit al enkele maanden geleden had genomen. Maar het bedrijf gaf tegenover Cnet ook aan dat het idee van anoniem surfen nu moeilijker verkoopbaar is in de Verenigde Staten dan voor de aanslagen.

Zowel SafeWeb als Zero-Knowledge Systems willen zich nu concentreren op het verkopen van beveiligingssoftware voor consumenten en zakelijke gebruikers.

Deel dit bericht

2 Reacties

Gillis

CIA: SafeWeb 'opgezet' of 'stopgezet'? De associatie die ik heb van een overheidsbedrijf als de CIA, spoort niet met het opzetten van een bedrijf dat de controlerende functie van andere overheidsorganen in de weg zit. Overigens wordt tegenwoordig de controle door de overheid meer geaccepteerd. Jammer dat ten tijde van gevaar de overheden gelegitimeerd (door de publieke opinie)gebruik kunnen maken van wat in essentie een aanval is op de persoonlijke vrijheid. Blijkbaar werkt het tegemoet komen aan de 'public interest' ook op deze manier… Misschien een beetje zwaar voor in deze rubriek, maar laat ik het toch zeggen: Ik hoop dat de aanslagen van de 11e van november niet tot gevolg zullen hebben dat er een omslag naar de globale politiestaat komt.

Adriaan

Beetje naief Gillis, Ik kan me best iets voorstellen bij het belang dat een CIA heeft bij het verkrijgen van data over anonieme surfers. Anoniem, hahaha! Groeten,Adriaan

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond