Deel dit artikel
-

Aandeel Dark Social bij delen content in Nederland is erg hoog

In Nederland deelt 87 procent van de bevolking content online, waarvan 94 procent Dark Social gebruikt, oftewel platformen die buiten het zicht van web analytics en sociale platformen vallen. Dat blijkt uit onderzoek van RadiumOne dat gisteren op The Social Conference in Amsterdam werd gepresenteerd.

Dark Social is de term die wordt gebruikt voor bezoekersverkeer dat ogenschijnlijk nergens vandaan lijkt te komen. Dat wil zeggen: klassieke analyticsprogramma’s kunnen daarvan de bron niet achterhalen. Soms gaat het om verwijzingen in e-mail, instant messsaging en apps of wanneer een bezoeker gewoon een stuk tekst kopieert en in een bericht plakt.

Deze Dark Social is veel groter dan menigeen zou vermoeden. Weliswaar claimt Facebook een fors deel van de gedeelde content, maar de overige sociale platforms komen samen nog niet eens aan zeven procent, volgens het vorige jaar verschenen rapport ‘Light and Dark of Social Sharing– harnessing the power of consumer connections study’.

RadiumOne brengt contentdeelgedrag in kaart door verder te monitoren dan social media platforms zoals Facebook en Twitter. Het kijkt ook naar bronnen als e-mail, Googl Plus, Skype en WhatsApp.

Het aandeel van Dark Social onder Nederlanders is groot. Gemiddeld delen Nederlanders vijf keer per dag content. Alleen Australiërs weten Nederlanders op dit punt te kloppen. In Nederland deelt 87 procent van de bevolking content online (wereldwijd 84 procent), waarvan 94 procent Dark Social gebruikt (90 procent wereldwijd). E-mail wordt meer gebruikt voor het delen van content (78 procent) dan sociale netwerken (68 procent).

Ook opvallend: Vrouwen delen liever onderhoudende informatie onder vrienden, waar mannen liever informatieve informatie delen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Caspar

Dus mijn kliks op advertenties op mijn site worden maar voor grofweg 15% gerapporteerd/doorberekend? Omdat de meetmethode van de adverteerder 85% niet meet?

Marcel

@caspar, nee, dat staat er niet.

Dick

Onderhoudende informatie? Ik heb rondgevraagd en niemand kan me een duidelijk antwoord geven wat het inhoud. Informatie over relaties, entertainment?

Edo

@Dick,

Waar kan ik je bereiken? Misschien kan ik je er meer over vertellen?

Jan Libbenga (Redactie Emerce)

Zie ook het eerder deze week verschenen stuk over Dark Social, met verwijzing naar een gratis rapport van RadiumOne.

http://www.emerce.nl/achtergrond/social-conference-krijg-inzicht-dark-social

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond