Aanpassing Google zet webwinkels in de kou

Een stevige aanpassing van de zoektechnologie door Google heeft ertoe geleid dat een nog onbekend aantal webwinkels op een lagere positie in de rangschikking is beland. Zij klagen over omzetverlies.
Zoekmachines worden vaak misleid, met als doel een hogere positie in de rangschikking. Zo ook Google, dat resultaten vertoont op basis van trefwoorden in de pagina en het aantal malen dat er elders op het web naar de pagina verwezen wordt. Een hoge positie bij Google kan kleinere webwinkels maken of breken.
Regelmatig wordt getracht de werkwijze van Google te beinvloeden, iets wat site-eigenaren ook proberen bij andere zoekmachines. In reactie daarop past Google zijn methoden een klein beetje aan, waarna het kat-en-muis spel opnieuw kan beginnen. In november was er echter een grote aanpassing, inmiddels Florida Overhaul genoemd, waarvan de consequenties nu duidelijk beginnen te worden.
Tegenover Amerikaanse en Britse media klagen site-eigenaren, veelal kleine online winkels, dat ze hun gunstige positie bij Google zijn kwijtgeraakt, zonder dat ze iets hebben uitgehaald wat niet mocht van Google. Eigenaar Maggie Vandenbrekel van het bedrijfje Coconut Connections, dat handelt in kokos-olie, zag dat haar bedrijf de eerste positie op de zoekterm 'coconut oil' was kwijtgeraakt en niet eens meer in de top honderd van zoekresultaten is terug te vinden, zo meldt de BBC.
De stap van Google heeft tot onrust en verontwaardiging geleid, aangezien de aanpassingen gedaan werden vlak voor de belangrijke eindejaarsverkopen. Ook wordt cynisch gesteld dat Google met de aanpassingen bedrijven zou willen dwingen om gebruik te maken van de advertentie-mogelijkheden die het biedt, zoals Adwords. Dit werd door Google ontkend, aldus de BBC.
Hoeveel bedrijven getroffen zijn door de aanpassingen van Google is nog moeilijk vast te stellen. Tegenover the Wall Street Journal zegt Google dat de aanpassingen aanzienlijk waren. Vice president engineering Wayne Rosng meldt dat 3 tot 5 procent van de zoekopdrachten beïnvloed zijn. "Doel was om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren", zegt eningeering vice president Wayne Rosng, een test met het nieuwe algoritme (een onderdeel van de zoektechnologie) gaf goede resultaten, aldus Rosng.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
16 Reacties
Carl Mangold
Het nieuwe script werkt stukken minder goed dan Google's PR-afdeling doet voorkomen; 't wordt nog dagelijks aangepast. De Google spider is nog nooit zo actief geweest als nu, en de zoekresultaten dansen dan ook driftig op-en-neer…
Right1
Wat een geklaag! Ik had ook al eht idee dat er iets werd aangepast. Sinds enkele maanden worden enkele van onze sites veel beter gevonden en goed geindexeerd. Als de bedrijven zo 'getroffen' zijn, zullen ze inzien dat het nut heeft om een stel webontwikkelaars de website te laten aanpassen :) Het is toch niet zo dat men een nummer 1 positie kan 'claimen'! Als wij een website moeten maken voor een bedrijf dat handelt in 'coconut Oil' en zij willen op deze zoekwoorden bovenaan komen te staan. Dan zullen wij ook trachten om Maggie Vandenbrekel van Coconut Connections van de eerste plek te verdrijven.
Ollie
Inderdaad geklaag. Ik heb ongelofelijk veel tijd besteed aan het verkrijgen van een goede PageRank bij bepaalde keywords. Was aardig op weg (richting positie 30 – niet super, maar ook niet slecht als je kijkt naar waar we vandaan kwamen).Nu zijn we plotseling verdwenen. 'Niet uit de index, u bent gewoon vindbaar' meldt de Google helpdesk. Nee, dat niet, maar ik ben na het doornemen van 60 pagina's zoekresultaten maar ophouden met zoeken…Opvallend is dat al onze grote (ook in de zin van omvang) concurrenten nog keurig op hun oude positie staan. Ook leuk: type na de zoekterm '-googlegoo' eens in bij Google. Wat gebeurt er: ik sta weer op dezelfde plek(ken) waar ik voorheen stond…
scott
Het is toch logisch dat er mensen klagen. Ze hebben juist zoveel moeite gedaan om hun site enorm interessant te doen overkomen en een betere ranking te krijgen en nu blijkt al dat werk voor niets te zijn. Men hoort zoals gewoonlijk enkel de klachten, maar als iemand zakt in de ranking moeten er anderen ook stijgen. Om een goede ranking te krijgen moet je je niet zozeer toespitsen op allerlei tricks voor zoekmachines, die werken maar korte tijd. Als je die tijd spendeert aan het toevoegen van goede inhoud en een deftige layout maak je volgens mij al veel meer kans op een goede ranking. Ik hoor constant mensen klagen dat ze moeilijk te vinden zijn met zoekmachines zelfs nadat ze vanalles geprobeerd hebben. Zelf heb ik nooit veel moeite gedaan daarvoor en ik haal hoge rankings op heel wat keywords.
Anthony
Eerlijkheid duurt het langst! Met allerlei (gluiperige) tactieken een zoekmachine misleiden kan nooit van lange duur zijn. Geweldig dat Google deze strategie heeft aangepast. Nu heeft iedereen op het internet een gelijke kans.
Pietje Puk
Waar hebben we het over? Bedrijven lopen te klagen dat ze omzet mislopen doordat ze zakken in de google listings????Het is maar een zoekmachine… Ga eens echt adverteren, daar haal je misschien veel meer uit.
goolegoo
Ik denk dat sites die aandacht besteden aan hun zoekresultaten vaak ook actueler zijn dan andere sites ik vind het heel vevelend als ik allemaal 5 jaar oude informatie in de top 10 krijg…..
Sacha Prins
Ik sluit me helemaal aan bij de reactie van Pietje Puk. Ik snap best dat het lullig is dat mensen uit de zoekresultaten vallen, maar men moet niet vergeten dat die zoekmachine er voor al die andere 1 miljard mensen is die Google gebruiken om dingen te zoeken, en niet voor hun om hun waar te slijten. Als ze echt zoveel meer omzet halen uit goede listings bij Google dan moeten ze daar gewoon gaan adverteren. Kost geld, maar levert continuïteit op. Ik verbaas me er oprecht elke keer weer over hoe onredelijk mensen kunnen zijn als het gaat om het zich toe-eigenen van zaken van anderen waar ze feitelijk niks mee te maken hebben. Enkel en alleen omdat het "eerst wel zo was".
Right1
Natuurlijk is het zuur als je veel tijd besteed om je websites een goede ranking te geven. Wij besteden ook veel tijd aan de aanmdelding en regelmatige controle van de posities. Een top 10 ranking konden wij meestal wel bemachtigen (in de branches waar wij ons op richten). Maar het is natuurlijk geheel afhankelijk hoe goed gelijksoortige websites zich aanmelden. Het heeft ons in het begin ook veel moeite en geexperimenteer gekost om te weten hoe je je goed moet aanmelden. Vaak komen we zelfs meerdere keren terug in de top 10 🙂 Sinds de veranderingen worden we nog beter gevonden! Wij houden bij de bouw van een website er dan ook rekening mee dat alle pagina's van een website regelmatig worden geindexeerd. Wij spelen niet vals, op die pagina's staat gewoon content waar men naar op zoek is. Ik zou dat dan ook geen trucs willen noemen. En wat is veel tijd besteden? Ik heb de afgelopen 4 jaar minimaal 800 uur besteed aan de aanmelding bij zoekmachines en startpagina's.
Harry de Koning
Pietje Puck snapt er helemaal niets van. of werk je soms bij een uitgever, Pietje? Ik ben erg blij met deze stap van Google. Ze roepen al heel lang dat ze iets gaan ondernemen tegen spammers en dit lijkt een stap in de goede richting. Bedrijven die SPAM oplossingen aanbieden,zoals Gladior.com, hebben hun langste tijd gehad.
Pietje Puk
Pietje Puk begrijpt genoeg van het credo: voor een dubbeltje eerste rang. De discussie over rankings komt iedere keer terug, eerst was het over Ilse nu over Google. Over 1 a 2 jaar gaat het weer om een andere zoekmachine die iedereen in zijn/haar armen sluit. Ook dan gaan sommige partijen weer (veel te veel kostbare) uren besteden aan visibility .. die via de 'normale' wegen minder tijd kosten. Daarom is het grotendeels onzinnig dat bedrijven lopen te jammeren dat zij niet meer vindbaar zijn, en daar zo hun best voor doen (…), en menen omzet mis te lopen.
Harry de Koning
"Normale" wegen, dubbeltje op (de!) eerste rang. Pietje pietje toch. Searchengine marketing is tegewoordig "normaal" en veel veel duurder dan een dubbeltje. Ga je er maar eens in verdiepen. Het is een vak apart en t.o.v. de advertentiemethodes die jij "normaal" noemt is het nog meetbaar ook. Tot ziens, Pietje!
Pietje Puk
SEM is merendeels gebakken lucht. Harry ontwijkt de opmerking dat de positie discussie eerst bij Ilse plaatsvond en nu bij Google. Het is een terugkerend fenomeen. Dat het geld kost weet ik ook wel, daarvoor hoef ik mij niet te verdiepen in de o zo moeilijke theorie van SEM. Waar het voornamelijk om gaat is dat webwinkels ed. klagen dat zij omzet mislopen en daarmee aangeven dat zij afhankelijk zijn van een derde partij waar zij kennelijk niet voldoende invloed op kunnen uitoefenen. Waar hebben we het dan over? PSBegin ajb niet over de meetbaarheid die SEM wel zou bezitten en overige advertentie methoden niet. Wat kun je dan wel meten? Clicks? Visibility? Succes met je meetbaarheid!
Sacha Prins
Searchengine marketing is tegewoordig misschien wel "normaal", maar het biedt natuurlijk geen enkele garantie en/of continuïteit. Als de search-engine namelijk zijn zoek/ranking/etc. algoritmes aanpast (wat ze vrij staat, het was namelijk hun search-engine) dan zakt de search-engine marketing opeens als een kaartenhuis in elkaar. Oplossing: Niet zeuren maar gewoon <B>adverteren</B> bij de search-engine.
Ollie
Ik adverteer net zolang bij Google als ik bezig ben met een goede positie te verwerven. Ik loop dan ook weinig klanten mis. Daar ging het mij niet om. Wel om alle tijd en moeite die ik erin heb gestoken en vooral het feit dat al m'n grote concurrenten nog steeds staan waar ze voorheen ook stonden…
Richard Boogert
Inderdaad allemaal geklaag. Eindelijk een zoekmachine die echt op juiste woorden en zoekargumenten indexeerd. Wij staan meestal in de top 10, mij hoor je niet klagen. En echt het is niet moeilijk om zulke goede resultaten te behalen. Gewoon het boekje en het koppie er bij houden.