Deel dit artikel
-

Aantal faillissementen stijgt, maar daalt onder ict-bedrijven

Waar het aantal faillissementen in Nederland in de eerste negen maanden van het jaar steeg met 29 procent, daalde het aantal ict-bedrijven dat ten onder ging juist met tien procent. 362 ict-bedrijven gingen failliet.

De cijfers over het aantal faillissementen in ict-sector en het gehele bedrijfsleven werden bijna gelijktijdig gepubliceerd door respectievelijk het Nijmeegse Marketons en Graydon Credit Management . Over de cijfers van Graydon werd gisteren bericht in NRC Handelsblad.

Marketons baseert zijn onderzoek op het register van faillissementen, inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel en de eigen database 'Ict-Kennisbank', waarin ongeveer tienduizend bedrijven zijn opgenomen. Het onderzoeksbureau zegt dat de totale ict-sector in Nederland gelijk is met het aantal bedrijven in zijn database. De door Marketons gedefinieerde ict-sector strekt zich uit van KPN tot de computerwinkel op de hoek. Graydon inventariseert de Nederlandse faillissementenregisters.

In de eerste negen maanden van dit jaar gingen 6289 bedrijven failliet, aldus Graydon. Uitgaande van de ongeveer 693 duizend bedrijven die Nederland begin dit jaar telde volgens het CBS, betekent dit dat 0,9 procent van de Nederlandse bedrijven dit jaar is omgevallen.

Het aantal ict-bedrijven dat in de eerste negen maanden van het jaar failliet ging bedroeg 362, aldus Marketons. De daling zal zich in gelijke tred voortzetten over geheel 2003, verwacht het onderzoeksbureau, waarmee er over geheel 2003 eveneens sprake zal zijn van een daling met 10 procent.

Gemeten over de gehele ict-sector ging 3,6 procent van de bedrijven failiet (uitgaande van de tienduizend bedrijven waarover Marketons spreekt). Dat er per saldo binnen de ict-sector meer omvalt dan gemiddeld, kwam al eerder uit onderzoek van Graydon naar voren.

Opvallend in de cijfers van Marketons is dat het vaak langer bestaande ict-bedrijven zijn die failliet werden verklaard, waar normaal gesproken het overwegend starters zijn die bankroet gaan. 62 procent van het aantal failliete bedrijven bestond langer dan vier jaar, 20 procent zelfs langer dan 10 jaar. Veldkamp: "De al wat langer bestaande bedrijven die alsnog failliet gaan zijn meestal systeemhuizen met tussen de 20 en 50 mensen in dienst. Er is sprake van concentratie op dat gebied. Overleven is alleen mogelijk door van een generiek systeemhuis een specialistisch gebied te kiezen en je daarop richten."

Als gevolg van bedrijfssluitingen en saneringen gingen in de Nederlandse ict-sector vierduizend arbeidsplaatsen verloren. Inclusief de officieel aangekondigde reorganisaties en de 'stilzwijgende reorganisaties' telt Marketons 19 duizend verloren gegane arbeidsplaatsen in de eerste negen maanden van dit jaar. Over geheel 2002 waren dit er 30 duizend. Een ontwikkeling waarbij ict-bedrijven hun productie overbrengen naar Oost-Europa en Azië leidt tot een 'jobless recovery', zegt Marketons, zoals dat ook in de Verenigde Staten het geval is. Herstel leidt hiermee niet automatisch tot meer banen in de ict-sector.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond