Deel dit artikel
-

Aantal Nederlandse wifi-zenders Fon verdubbeld

Het aantal wifi-zenders van de ‘hotspot hippies’ van Fon.com groeide in Nederland van 3.400 naar 6.500 in een jaar tijd. Het bedrijf, waar onder andere Google en eBay in investeerden, zet met in totaal 330.000 hotspots maandelijks 100.000 om.

Dat blijkt uit cijfers die directeur Martin Varsavsky onlangs publiceerde. Uit aanvullende gegevens, uit externe bronnen, blijkt dat in Nederland 52 procent van de Fon hotspots niet actief is.

De geboren Argentijn zegt dat Fon in april 2008 bijna 100.000 euro omzet genereerde. Daar staat tegenover dat de kosten in die maand op 480.000 euro lagen. Varsavsky verwacht dat zijn bedrijf op zijn vroegst in het laatste kwartaal van 2009 winstgevend zal zijn.

De ondernemer zegt dat er 332.000 Fon-hotspots zijn, waarvan er 212.000 actief zijn.

Fon is een Spaans bedrijf dat een immens netwerk van wifi hotspots aan het opbouwen is. Althans, het bedrijf faciliteert particuliere internetgebruikers daarin. Fon ontwikkelde een wifi-modem dat een publiek en privaat signaal uitzendt. Het publieke signaal is gratis toegankelijk voor alle geregistreerde Fon-gebruikers. Modems die op drukke lokaties staan, kunnen als de eigenaar dat wil achter een betaalslotje komen. Een dag toegang kost dan 3 euro, waarvan de locatiehouder bruto 50 procent krijgt.

Fon verdient geld aan mensen die geen Fon-lid zijn en via een Fon-modem toegang tot internet willen. Het bedrijf vangt bruto de andere 50 procent van de 3 euro die een wifi-gast betaalt.

De Fon-hotspots bevinden zich veelal niet op centrale locaties zoals bij commerciële hotspots van KPN, T-Mobile en Swisscom het geval is.

Uit een telling van El Fon Blog blijkt dat er in Nederland 6.500 geregistreerde Fon-hotspots zijn. Een jaar geleden waren dat er 3.400. Gemiddeld is 64 procent van de Fon-toegangspunten actief.

De site Francofon.org meet het aantal Fon-toegangspunten vaker dan El Fon Blog en rapporteert doorlopend actuele cijfers. Volgens de Franse site zijn er in Nederland 7.251 Fon-toegangspunten, waarvan er 3.459 actief zijn. Een kleine 48 procent van de hier bekende modems is dus actief.

Volgens Francofon, overigens, zijn er geen 332.000 bekende Fon-punten maar slechts 208.000. En er zouden er geen 212.000 actief zijn, maar eerder zo’n 94.000 (45 procent actief). El Fon Blog verklaart het verschil met het wel of niet meten van de modems van Fon-partners als BT, Neuf en Livedoor. Daarbij gaat het om groothandelsovereenkomsten, modems die via ISP’s in bulk worden uitgeleverd, en niet om particulieren die Fon-kastjes installeren.

Bron foto: thms.nl (CC)

 

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Gurt

Hoe zit het met eventuele inbreuk op de voorwaarden van de DSL leveranciers? Waarschijnlijk verkoopt men een particuliere breedband dienst door aan willekeurig gebruikers, en vercommercialiseert daarmee de DSL verbinding?

AustinTX

People should watch Martin's math very closely. Martin writes in his blog that Aliens are not registered Foneros, although in truth they do register with Fon. If a Fonero must register a hotspot to earn his title, and some Foneros have more than one hotspot, then the number of registered Foneros must always be less than the number of registered Fon hotspots. Yet Martin also writes in his blog that there are 830k Foneros, 332k hotspots and 212k active! The reason: he DOES count Aliens as registered Foneros!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond