Aanvallen op industriële sector bereiken record in tweede kwartaal van 2023

Volgens beveiliger Kaspersky kende het tweede kwartaal het hoogste aantal cyberbedreigingen wereldwijd sinds 2019, met 26,8 procent van de getroffen industriele computers. eer cyberdreigingen detecteren.
In de eerste helft van 2023 blokkeerden Kaspersky’s beveiligingsoplossingen 11.727 verschillende malwarefamilies in industriële systemen. Van alle categorieën vertoonde slechts één categorie groei in H1 2023: geweigerde internetbronnen (11,3 procent). Dit is het tweede opeenvolgende halfjaar van toegenomen dreigingsactiviteit in deze categorie.
Tot 2022 waren geweigerde internetbronnen de belangrijkste dreigingscategorie, tot ze werden ingehaald door kwaadaardige scripts en phishingpagina’s. Deze elementen blijven de meest voorkomende dreigingen (12,7%), hoewel hun percentages steeds meer naar elkaar toegroeien.
In het eerste half jaar van 2023 deden zich in traditioneel veiligere regio’s onverwachte verschuivingen voor. Australië en Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Canada, West-Europa en Noord-Europa, die doorgaans worden gekenmerkt door lagere dreigingsniveaus, zagen in deze periode het aantal aangevallen ICS-computers toenemen.
Ondanks deze stijgingen is het volgens Kaspersky cruciaal om te benadrukken dat deze regio’s nog steeds relatief lage dreigingspercentages hebben in vergelijking met andere regio’s. De toename in dreigingen kan voornamelijk worden toegeschreven aan het blokkeren van internetbronnen en schadelijke scripts die niet op de lijst staan en die vaak via internet en e-mail worden afgeleverd. Daarnaast liet de detectie van spyware in deze gebieden een aanzienlijke groei zien.
Wat de wereldwijde cijfers betreft, varieerden de dreigingspercentages aanzienlijk per regio, waarbij Afrika met 40,3 procent de hoogste percentages liet zien, terwijl Noord-Europa met 14,7 procent de laagste rapporteerde. Met name Ethiopië had met 53,3 procent te maken met het hoogste dreigingspercentage, terwijl Luxemburg met 7,4 procent het laagste percentage rapporteerde.
De gebouwautomatisering bleef met 38,5 procent van de aangevallen computers de sector met de meeste cyberdreigingen. De energie-, olie- en gasindustrie kenden echter tegengestelde trends sinds 2021. Energie zag een stijging van 36 procent in dreigingen, terwijl de olie- en gassector een daling liet zien, goed voor 30,8 procent.
Daarnaast lieten de sectoren engineering, ICS-integratie, fabricage en energie een algehele stijging zien in het percentage computers waarop kwaadaardige objecten werden geblokkeerd.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond