Deel dit artikel
-

ABN AMRO gaat zelfhelende software TNO inzetten voor cyberbeveiliging

ABN AMRO gaat als eerste organisatie de ‘self healing security’ software van TNO inzetten in de strijd tegen cyberaanvallen. Deze software is in staat om zich autonoom aan te passen aan factoren die computersystemen kunnen verstoren.

Afgelopen jaar heeft TNO in het Partnership for Cyber Security Innovation (PCSI) samengewerkt met experts van verschillende partners, waaronder immunologen, om de software te creëren en te testen.

Grote organisaties zoals banken hebben problemen met cyberaanvallers die steeds iets nieuws bedenken.

Het grootste probleem met cyberveiligheid is de reactiviteit. Een cyberaanval kan vaak niet worden voorspeld of tijdig worden gedetecteerd, waardoor bedrijven meestal een stap te laat zijn om hierop te reageren. Het kwaad is dan al geschied.

Het disposability principe biedt twee verbeteringen voor cyberveiligheid: het biedt bescherming tegen niet gedetecteerde besmettingsaanvallen en het intensiveert die bescherming automatisch bij een vermoedelijke besmetting. Dit zijn twee cyberveiligheidstactieken die tot dusver zeer lastig te implementeren zijn gebleken.

Voor het vernieuwen wordt voortgeborduurd op de bestaande ICT-techniek: Kubernetes. Een systeem dat de faciliteiten biedt om computerinfrastructuur te beheren. Daarin zit al de mogelijkheid om te herstarten en vernieuwen, alleen is er in deze software een functionaliteit toegevoegd waardoor containers, een soort virtuele computerservers, zichzelf met instelbare regelmaat vernieuwen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Marjolein de Wit - KIVI Afdeling Defensie & Veiligheid

Op 29 april organiseert de afdeling Defensie en Veiligheid van KIVI hierover een webinar. Inschrijven voor dit (gratis) webinar: https://www.kivi.nl/afdelingen/defensie-en-veiligheid/activiteiten/activiteit/zelfhelende-software-voor-cyberbeveiliging

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond