Deel dit artikel
-

Achmea: ‘Sollicitatiegesprekken in het bos’

Verzekeraar Achmea heeft tijdens de coronacrisis vaak met kandidaten op aparte plekken afgesproken, waaronder het bos. Dat vertelt Mitchell van Koert, Senior Consultant Talent Acquisition, Inhuur & Employer Branding Achmea, donderdag tijdens Emerce Recruitment.

Omdat sollicitanten niet op kantoor konden worden ontvangen, organiseerde Achmea wandelgesprekken. “Sollicitanten hebben behoefte aan direct contact. Zij willen weten wie hun leidinggevende wordt.”

Ook Achmea werd zoals elk bedrijf in maart geconfronteerd met een enorme onzekerheid toen het personeel plotsklaps thuis moest gaan werken. “We zagen erg veel op ons afkomen,” aldus Van Koert. “In het begin waren er geen Nederlandse cijfers, maar de Amerikaanse werkgelegenheid liep drastisch terug. Je probeert dan een inschatting te maken van de effecten voor je organisatie.”

Bij Achmea werd in eerste instantie vooral gesneden in externe krachten, zoals uitzendkrachten en zzp’ers, dat liep in sommige maanden wel tot 80 procent terug en het aantal nieuwe vacatures daalde met 30 procent. Toch liepen bestaande vacatures gewoon door en die werden ook normaal vervuld.

Achmea stelde ook voormalig zorgverleners die bij de verzekeraar in dienst waren in staat om de zorg te gaan ondersteunen. Het ging om medewerkers met een (recent verlopen) BIG-registratie. Met dit gebaar wilde Achmea bijdragen aan een verlichting van de werkdruk van de zorgprofessionals.

Van Koert verwacht dat van het nieuwe normaal veel zal blijven hangen, zoals virtueel kennismaken. Achmea noemt dat ‘een digitaal bakkie doen’. “Ik denk niet dat mensen weer massaal terugkeren naar kantoor. Je krijgt een hybride vorm, en dat betekent dat het minder belangrijk wordt om in de buurt van een bedrijf te wonen. De arbeidsmarkt zal daardoor ook groter worden.”

De hybride werkvorm houdt wel een uitdaging in, erkent  Van Koert. “Want hoe ga je nieuwe werknemers fatsoenlijk onboarden, zodanig dat ze zich Achmeaan gaan voelen? Dat moeten we nog zien uit te vinden.”

Foto Peter Boer

Emerce pakt de draad van zijn congressen weer op met een onlineversie van Emerce Recruitment op 3 september. Vanaf 3 september zijn de video’s van de diverse sprekers toegankelijk en die dag kun je ook met hen van gedachten wisselen. Let op: Een deel van Emerce Recruitment is live. Aanmelden doe je hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond