Deel dit artikel
-

Achmea stopt met financiering van internettak Scaramea

update Financiële dienstverlener Achmea stopt met het investeren in zijn internetonderneming Scaramea. Volgens Achmea hebben de investeringen te weinig rendement opgeleverd. Onder Scaramea valt ondermeer leverancier van e-commerceoplossingen Clockwork.nl en vergelijkingssite MrFinch .

Twee jaar geleden startte Scaramea met als doel zelfstandig diensten van Achmea via internet aan te bieden. Bestuurslid Marinus Jacometti van Achmea ging het nieuwe internetbedrijf leiden. Scaramea fuseerde begin vorig jaar met Clockwork, dat mede is opgericht door prins Bernhard van Oranje. Bij die gelegenheid kondigden Jacometti en Van Oranje junior aan dat Scaramea/Clockwork binnen een jaar moest verdubbelen in omzet . Overige belangen heeft Scaramea ondermeer in Shop.nl (onderdeel Clockwork) en internetprovider Wish . Het belang in de provider verwierf het na het samengaan van de eigen provider van gratis internet NokNok eind vorig jaar met Wish.

Achmea noemt in zijn persverklaring als reden voor het stopzetten van de financiering de ongunstige marktomstandigheden voor e-commercebedrijven. "De markt voor e-commerce wordt gekenmerkt door ongunstige omstandigheden, waardoor er voor onafhankelijke aanbieders als Scaramea op deze markt weinig positieve vooruitzichten bestaan."

Ook is er volgens Achmea al geruime tijd door de raad van commissarissen geadviseerd om de opzet van Scaramea te veranderen, omdat de marktomstandigheden zijn gewijzigd, zegt woordvoerder Rob Mol van Achmea. "Een van de opties was om Clockwork en MrFinch te verzelfstandigen." Tot op heden is er niets gedaan met die adviezen, aldus Mol. Wat er met de bedrijven gaat gebeuren die onder Scaramea vallen kan Mol niet zeggen. "Dat is een zaak van Scaramea zelf."

Achmea vertelde ook dat het zijn overige internetactiviteiten "verder gaat versterken". Mol: "Sites als die Centraal Beheer en FBTO zijn niet betrokken bij Scaramea. Onze investeringen in sites zoals deze zullen juist gaan toenemen."

Hoeveel Achmea heeft geïnvesteerd in Scaramea wil het niet bekendmaken. Woordvoerder Mol: "Tijdens de presentatie van de jaarcijfers zal daar waarschijnlijk meer duidelijkheid over komen. Nu doen we er geen mededelingen over." Scaramea is voor 83,5 procent eigendom van Achmea, de overige aandelen zijn in handen van directie, oprichters en personeel.

Bij Scaramea was niemand bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

28 Reacties

Jan

Wat ik me nu afvraag: hoe verder met wish? er zijn nieuwe investeringen nodig, newconomy heeft geen geld, nu dit weer. HOe verder? toch jammer

ron bel

Een citaat van Serge Steijn. In januari. Maar o zo actueel."Daar is een mooie paradox: Als de lange-termijn strategie niet op korte termijn enorm succes heeft gehad, is het einde verhaal. Het Marketingmonster wordt onthoofd."

Willem Nol

Ben dus ook benieuwd waarom men dan nog zo kort geleden de failliete boedel van ChangeTheScript heeft overgenomen? In dat licht bezien is dat toch wel een klassiek voorbeeld van "de lamme helpt de blinde". Getuigt mijns inziens niet echt van een lange termijn strategie noch visie. De uitspraak van Serge Steijn is in dat licht bezien erg krachtig geweest en nu dus ook opgevolgd.

Sander

Wil de laatste internet entrepeneur het licht uitdoen.

Hans

Misschien goed als iedereen eens ophoudt met speculeren en gewoon aan het werk gaat. Er is niks aan de hand met Clockwork, alleen dat de holding Scaramea wordt opgeheven. Dit is al veel langer bekend bij diegene wie het wat aangaat. Clockwork heeft naar mijn mening genoeg grote en goede klanten om zonder problemen verder te kunnen. Gaarne dus niet allemaal met de hype meegaan dat alles wat internet is, slecht is. Er is gewoon een goede correctie geweest en de gezondste bedrijven zullen hierbij overleven, net als in elke sector dat het geval is geweest.

Peter

Clockwork is per 1 januari 2000 een fusie aangegaan met Scaramea. Scaramea is een onafhankelijke aanbieder van financiële- en verzekeringsdiensten op het internet. Clockwork heeft dermate aan hun ontwikkeling bijgedragen dat er een behoefte ontstond om de banden aan te halen. Als gevolg van deze samenwerking zijn inmiddels MrFinch.nl en NokNok gelanceerd. Clockwork BV bestaat zelfstandige basis bestaan binnen de Scaramea-groep en levert minimaal 75% van haar diensten ten bate van andere klanten.bron: http://www.clockwork.nl

Donders

Gewoon aan het werk gaan? Er zijn veels te veel mensen de afgelopen jaren 'gewoon' aan de slag gegaan zonder even na te denken, en die hebben nu plotseling geen baan meer. De correctie waar Hans het over heeft, treft niet alleen ongezonde bedrijven maar ook gezonde werknemers, leveranciers en zelfs afnemers. Wanneer je in dienst bent bij een Scaramea-dochter, wanneer je leverancier bent van zo'n business unit of wanneer je klant bent bij een bedrijf waar de grootste aandeelhouder afhaakt, kun je het je niet permitteren gewoon aan het werk te gaan. Dan moet je als de wiedeweerga je eigen risico zien te beperken. Sterkte!

mark

Het wordt nog druk op de bank langs de zijlijn. Was vorige week Marutice de Hond nog de gebeten 'hond', deze week kunnen Bernhard Sinasappel en Jacometti erbij gaan zitten. Kan Bernhard zijn tante er niet het predikaat koninklijk aan verlenen. Dan hebben ze tenminste nog iets bereikt, want nu is het niet veel. O ja, misschien is het handig om alvast een stoeltje op te warmen voor Jeroen Mol, want bij Gorilla Park zijn de ' apen' nu ook echt losgeslagen. Ach en als jullie stoeltjes warmhouden doe er maar gelijk een paar, want Scaramea is niet het laatste slachtoffer.

jos dekkers

Hoor ik nu dat Clockwork geen problemen heeft? Ik neem aan dat hun portefeulle misschin nu nog vol is. Maar over drie maanden liggen ze droog. Dat zal ook wel meegespeeld hebben met de beslissing van Achmea. Ach ja weer een goede ervaring voor internet wereld.

Geert-Jan Smits

Wat mij opvalt in de bovenstaande discussie is de grote hoeveelheid cynisme. Wat een frustratie spreekt uit de harten van deze mensen. 'We zien het graag allemaal mislukken, want stel dat die ene partij het wel zou redden, dat mag niet gebeuren!' Nederland is (misschien terecht) pessimistisch, maar overdrijven is geen kunst.

Marten van der Zee

Laten we lekker met zijn allen teruggaan naar de oude economie! Ooit ook nog bij Scaramea gewerkt, maar dat haal ik maar uit mijn CV. Staat niet zo goed meer. Ik zet NOKDOWN er wel wat dikker op. Toch blij dat NOKDOWN er al eerder mee is opgehouden en dat de kans op een baan toen heel wat groter is dan nu. NOKDOWN heeft behoorlijk wat positief nieuws gehaald… en Scaramea? Ik wil wel de heren Jacometti, Landheer, Burlage en Van Vollenhoven feliciteren met het behaalde resultaat! Ze kunnen zo het rijtje van De Hond aanvullen.LATER! M.B. van der ZeeAlias: Mr. Palm

Peter

Ik sluit me aan bij het commentaar van Geert-Jan: het leedvermaak over de mogelijke ondergang van bedrijven als Clockwork heeft de overhand, en dat is schadelijk voor een industrie die tegen volwassenheid aanschurkt. Scaramea heeft het deurtje opengezet om de relatief gezonde onderdelen te redden via een "managers buy-out". In gewoon Nederlands: de heren managers mogen hun kaarten op tafel leggen. Stoppen ze hun centjes terug in het bedrijf, of sluiten ze zich aan bij de angsthazen van Achmea. Ik hoop het eerste, en ben bang voor het laatste. Ik wens hen naast wijsheid ook de nodige dosis lef toe. Succes.

Freeman

Ik sluit me ook aan bij Geert-Jan en Peter. Ik vraag met wel eens af dat degene die reageren het internet haten? Wanneer een bedrijf failliet gaat, staat de ene goeroe na de andere op om te verklaren dat zij de val al maanden van te voren hadden zien aankomen en hoe waardeloos de diensten van het betreffende bedrijf wel niet zijn. Internet heeft een heleboel zaken veranderd en zal dat in de komende tijd zeker blijven doen. Langzamerhand komen er mensen met een goede dosis ervaring met het internet die in staat zijn om goede producten te smeden op basis van enerzijds de beschikbare technologieën en anderzijds (latente) behoeften uit de markt. Op dit moment is het nog steeds bijzonder moeilijk om aan te geven hoe je geld kan verdienen en lijkt internet vooralsnog alleen geschikt als aanvulling op bestaande 'oude' producten, enkele uitzonderingen daargelaten. Zelfs bij het combineren van het internet met bestaande producten is er nog zeer veel te onderzoeken en te experimenteren. De integratie van bijvoorbeeld financiële diensten met het internet lijkt absoluut kans van slagen te hebben. De wijze waarop is misschien nog niet helemaal duidelijk, maar dat het goed kan lijkt mij duidelijk. Ik vind het daarom zo vreemd dat juist in deze tijd investeerders uit de oude economie ineens rendementseisen neerleggen waarvoor het voor bedrijven juist nu zo moeilijk is om aan te voldoen. Het investeringsbeleid wordt voortdurend ingegeven door sentimenten van de markt en hebben in mijn ogen nauwelijks meer iets te maken met op de lange termijn goede diensten te ontwikkelen. Eerst de zaken overbemesten met geld en vervolgens klagen dat bedrijven nauwelijks wortelgroei vertonen en zich met enkele kleine groene blaadjes hullen. Dergelijk financieel beleid leidt alleen maar tot vreemdsoortige bedrijven en lijken een boel opportunisten aan te trekken die het vooral met zichzelf goed voorhebben. Gezien de huidige marktomstandigheden lijkt het me wijs om wel kosten terug te dringen, maar niet om uiterst eigenaardige sprongen te maken. Ik denk dat een hoop reacties op de artikelen bij veel mensen de lust om nog iets te maken willen hebben met het internet doet wegnemen. Het kweekt een klimaat waarin beslissingen als het afstoten van scaramea door achmea als uiterst verstandige beslissingen worden gezien, terwijl ze in mijn ogen alleen maar een vorm van paniekvoetbal zijn.

vraag

"Clockwork en de IFC Groep, twee van de drie onderdelen van Scaramea, gaan ieder op eigen kracht verder na een management buy out. " Ben benieuwd: wat is het derde onderdeel van Scaramea, en wat gaat daar mee gebeuren?

Donders

Dat de betrokken werkmaatschappijen de mogelijkheid tot een management buyout onderzoeken, haal ik niet uit de nieuwsberichten. Me dunkt dat het ontbreken van die mededeling in de persberichten van Achmea, de onzichtbaarheid van het Scaramea-management zelf, en het gebrek aan geruststellende berichten van de betrokken business units, stuk voor stuk aanwijzingen zijn dat de financiering van zo'n buy-out niet eenvoudig is. Er is gewoon geld nodig om salarissen en huur te betalen. Het klokje tikt voor Clockwork! Met leedvermaak heeft dat allemaal niks te maken. Er is de afgelopen jaren veel speelruimte gecreeerd voor techneuten en marketeers die met business modellen stoeiden; nu is het speelkwartier voorbij en moet er weer gewoon verdiend worden. Achmea is een coop met winstdoelstelling; geen liefdadigheidsinstituut.

Peter

Donders, inderdaad niet uit de nieuwsberichten, wel uit de persberichten. Een groot deel van de Nederlandse pers weigert lichtpuntjes te noemen – de dot.comhype is voorbij, het is bon-ton om optimisten uit te lachen, net als dat vorig jaar terughoudendheid per definitie werd afgedaan als lafheid, zo niet domheid.Het is natuurlijk ook veel leuker om het failliet van een ondernemend prinsje breed uit te meten, dan je te verdiepen in materie, en vast te stellen dat Nederlandse bureaus als Clockwork of Lost Boys tegen de stroom in heel behoorlijk weten te presteren.Voor de volledigheid:"Amsterdam- Aandeelhouders en management van Scaramea zijn gisteren een management buy out overeengekomen voor de IFC Groep BV en Clockwork BV, twee dochterondernemingen van Scaramea. Als zelfstandige ondernemingen kunnen Clockwork en de IFC groep zich nadrukkelijker focussen op hun kernactiviteiten en hun positie in de markt versterken."bron: persbericht op http://www.clockwork.nl

Donders

Peter: die lichtpuntjes zijn volgens pas opgestoken nadat het negatieve nieuws al een dag bekend was en men zich bij Scaramea onbereikbaar hield. Lijkt me dat Achmea de betrokken gewoon voor het blok gezet heeft. Nu management buyen of helemaal nix buyen! Aangezien jij je in de materie verdiept hebt: wat is er waar van het gerucht dat ook bij Lost Boys inmiddels hele teams op zoek naar een baan zijn. Wie komt er met een headcount?

Peter

Donders, je stelde hierboven dat je opmerkingen niets met leedvermaak van doen hebben. Aan de andere kant verspreid je geruchten over ontslagen bij de genoemde bureaus. Ik kan die twee zaken niet goed met elkaar in verband brengen.Ik neem overigens aan dat wanneer er bij Lost Boys of vergelijkbare bedrijven "hele teams worden ontslagen" Emerce of de Telegraaf daar allang een artikeltje aan hadden gewijd – naar mijn idee ben jij eerder geinteresseerd in koppen snellen dan koppen tellen. Succes met je "headcount".

Rustig rustig!

Aan allen, Ben een ex-werknemer van Clockwork en heb 5 maaanden geleden mijn biezen gepakt om Internet entrepreneurtje te spelen in Azie. Clockwork is capabel genoeg om het te redden in deze bare periode. Ze hebben goede klanten en het bedrijf wordt met gezond ondernemersverstand gerund. Laten we nou eens rustig blijven en niet direct gaan springen en calvinistische meningen vormen op assumpties. Clockwork gaat gewoon zelfstandig verder, that's it. Ik wens Menno, Paul en Bernhard (en de rest van het bedrijf) veel succes en wijsheid in de toekomst. Zet em op!

Ex-medewerker

Het verlies is voor Scaramea/ Achmea. De winst is voor Clockwork. Achmea investeert niet meer in pure internetstrategie, (de Mr Finch, NOKNOK, NOKDOWN-concepten) maar stopt dat geld liever in zijn eigen merken (op internet). De les is duur geweest, maar wie gaat ze nu ongelijk geven? Scaramea dreef voor een groot gedeelte op de kracht, kennis, enthousiasme en ondernemersschap van Clockwork en voor een klein gedeelte op een pot met goud van Achmea. Clockwork heeft slim uit die pot met goud gegeten.- Clockwork heeft aardig campagne gevoerd, de bekendheid zal flink zijn toegenomen.- Clockwork heeft gigantische branchekennis opgedaan (leren in de baas zijn tijd).- Clockwork wordt nu niet meer gezien als internetclubje van een financieel conglomeraat, iets dat (grote) klanten waarschijnlijk eerder afhield. Clockwork kan in alle vrijheid de opgedane expertise bij andere klanten gaan inzetten.- Clockwork kan dus verder groeien. De huidige negatieve perceptie van de markt staat kracht, kennis, enthousiasme en ondernemersschap niet in de weg.

Donders

De volgorde blijft eigenaardig. In een gezonde opzet melden eerst de dochters dat ze het huis uit gaan voordat de moeder aangeeft de verzorging te staken. Dat voorkomt onrust bij betrokkenen. Nu Achmea aamgaf de steun aan Scaramea te staken voor de buyouts bekend gemaakt werden, kun je gerust aannemen dat die buyout niet in harmonie voltrokken is. Het is waarschijnlijk een sterfhuis voor Wish.

Onbekend

Ik ben benieuwd wat de relatie tussen het fallisement van Change The Script (CTS), van Toon Branbergen, het overnemen van de boedel van door Clockwork, het overgaan van Toon Branbergen naar Clockwork samen met 1 andere medewerker van CTS en het zelfstandig doorstarten van Clockwork met elkaar te maken hebben. Dit riekt naar mijn inziens naar enige vorm van opzet.

ex-cts'er

ben erg benieuwd welke opzet er zou moeten zijn. Shit happens… Met de oud-medewerkers van CTS heeft Clockwork er een stukje kennis bij gekregen die er voor zou kunnen zorgen dat clockwork het zal gaan overleven…

Ook een ex cts'er

Ben het eens met de onbekende. Alleen Toon en een andere werknemer zijn overgegaan naar Clockwork. Daarnaast is de directeur die Toon had binnengehaald ook door Clockwork ingehuurd. De directeur komt bij Corus vandaan en waar hij zich o.a. mee bezighield was het sluiten van fabrieken in de USA.De kennis die meegegaan is niet in de vorm van medewerkers maar het is de kennis, materialen etc. die de medewerkers zo moeizaam voor CTS hadden opgebouwd dat verkocht is door Toon en Jaap aan Clockwork.

Euro

Ik vind Toon een ontzettend slim ondernemer. Iedereen die beweert dat dat niet zo is, heeft het toch fout. Toon verkocht heel slim bijna de helft van z'n aandeeltjes in CTS enige tijd geleden aan de Publicis groep. Daar ving hij enige miljoenen voor. Vervolgens ging het niet zo goed meer met CTS, en dacht hij: kom, laat ik snel een deal maken met een andere partij, dan laat ik CTS gewoon failliet gaan, want hij had z'n miljoentjes toch al binnen. Dus een deal gemaakt met Clockwork, waarvan veel mensen al op de hoogte was voordat CTS failliet ging. Dus CTS ging failliet, en Toon stapte met één enkele andere werknemer over naar Clockwork (en niet de grote hoeveelheden zoals in de media nogal eens, en ook door sommigen op dit forum wordt gesuggereerd). Toon vangt een "nette" hoeveelheid aandelen in clockwork voor de klanten die hij aanbrengt. Dus: Toon is een prima ondernemer als je ondernemen tenminste ziet als "geld verdienen". Alleen hij heeft fors verdient aan CTS. Alle ex-cts's die hier Toon succes toewensen: word toch eens wakker! P.s. ik ging weg bij CTS voordat het failliet ging, maar eerlijk is eerlijk, ik zag het ook niet aankomen.

Geen ex-ctser

Welke kennis en materialen van CTS kunnen interessant zijn voor Clockwork? Ik kan me daar helemaal niks bij voorstellen. Lijkt me dat de beste immateriële activa de medewerkers in teamverband zijn, en als je die niet meeneemt laat je de kennis dus ook liggen. Klanten zijn doorgaans ook verbonden met medewerkers, niet met een leeg bureau. Dus daar kan het Clockwork ook niet om te doen zijn geweest. Oftewel: verklaar jullie nader, ex-CTSers! Welke kennis is overgeheveld?

ex-cts'er

Je zou er ook vanuit gaan dat teams op klanten ook belangrijk zijn bij overnames maar dat kon zeker al niet meer het geval zijn, na de eerste ontslagronde.Ik denk dat het Clockwork voornamelijk ging om de kennis die CTS had in de fast consumer markt want die hadden ze min of meer niet echt.

nevermind

Ja hoor jongens, nog een paar reakties en we kunnen de boel als internetkatern in de prive opnemen. Enne…"Euro", zelf weggegaan…. zo heet het niet helemaal als je niets presteert en gewoon moet vertrekken… Ik hoop dat je verhaaltje voldoening geeft, maar je laat wederom zien geen verstand van zaken te hebben…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond