Deel dit artikel
-

ACM: Woningaanbod Funda transparanter

De volgorde in de zoekresultaten op woningwebsite Funda hangt niet meer af van de branchevereniging waarbij de makelaar is aangesloten. Dat is het resultaat van ingrijpen door Autoriteit Consument & Markt (ACM).

NVM is de grootste branchevereniging van makelaars in Nederland en eigenaar van Funda, de grootste woningsite van Nederland. In een in 2012 uitgevoerde marktscan constateerde de ACM al dat huizen van NVM makelaars standaard hoger in de zoekresultaten op Funda stonden dan huizen van niet-NVM makelaars. Huizenkopers zagen hierdoor het woningaanbod van makelaars die lid zijn van Vastgoed Pro en VBO Makelaar minder snel.

Omdat de toezichthouder had aangedrongen op een gelijke behandeling van makelaars, is men de afgelopen periode nagegaan of deze aanpassingen in de praktijk ook stand hielden.

Naar nu blijkt staat het woningaanbod van makelaars van makelaarsverenigingen VBO Makelaar en Vastgoed Pro niet meer altijd onder het aanbod van de NVM makelaars, In plaats daarvan volgt de volgorde in de presentatie van de huizen nu meer uit de zoekcriteria van de consument, ongeacht de branchevereniging van de makelaar.

In 2013 moest Funda al beloven dat zij bezoekers van haar website erop zou attenderen dat woningen van NVM makelaars altijd bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Met de vernieuwde website is deze vermelding niet meer nodig, zegt ACM.

Overigens is er nog geen sprake van een volledig gelijke behandeling van makelaars op Funda. Makelaars die lid zijn van Vastgoed Pro en VBO Makelaar moeten bijvoorbeeld nog wel meer betalen dan NVM makelaars voor plaatsing van hun woningaanbod op Funda. Hierover loopt al een rechtszaak.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond