Deel dit artikel
-

ACM ziet geen bezwaar tegen bundeling van telecomproducten

Er is voorlopig voldoende concurrentie op de telecommarkt, ondanks de bundeling van telecomproducten in één pakket. Dat concludeert de Autoriteit Consument en Markt na een uitgebreide marktstudie.

Aanbieders voegen steeds vaker exclusieve content toe aan een bundel bijvoorbeeld gratis films, series of sport. Dat kan aantrekkelijk zijn voor consumenten. Het levert vooralsnog ook geen concurrentieproblemen op.

De toezichthouder constateert wel dat consumenten steeds vaker meerdere telecomproducten in één bundel combineren. Denk aan combinaties van vaste telefonie, mobiele telecomdiensten, televisie en internet. Eerst werden vooral de abonnementen voor televisie, internet en vaste telefonie gecombineerd. De laatste jaren worden ook mobiele telecomdiensten in de bundel verkocht.

Als consumenten een bundel nemen, stappen ze minder snel over. Dat komt deels omdat de ‘losse’ abonnementen bij elkaar vaak duurder zijn of minder bieden dan een bundel. Het vergelijken van de verschillende aanbiedingen van andere aanbieders wordt wel steeds ingewikkelder: belminuten, internetsnelheid, tv-pakket, databundel. Elke aanbieding is net even anders.

Twee grote partijen hebben zowel een vast als een mobiel netwerk: KPN en Vodafone/Ziggo. Andere aanbieders met alleen een mobiel netwerk, zoals Tele2 of T-Mobile, moeten toegang inkopen bij KPN om ook aan hun klanten een compleet pakket vast-mobiel, internet en tv aan te kunnen bieden. Ze hebben vaak een kleiner klantenbestand en kunnen de risico’s niet spreiden over verschillende bedrijfsonderdelen.

Voor consumenten lijken voorlopig de voordelen van bundeling van diensten groter dan de nadelen, stelt de toezichthouder. De ACM zal er niettemin op blijven letten dat vergelijken van bundels niet moeilijker wordt en overstappen niet onnodig ingewikkeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond