Deel dit artikel
-

Adblocker Crystal gaat geld vragen aan adverteerders

Adblocker Crystal en AdBlock Plus gaan samenwerken. Dat betekent dat adverteerders tegen betaling toch advertenties kunnen doorlaten. Crystal is op dit moment de populairste adblocker in Nederland.

Bij Crystal staat deze optie zelfs standaard ingeschakeld, weet The Wall Street Journal. De Britse ontwikkelaar Dean Murphy beweert dat het hem niet gaat om geld verdienen, maar dat hij adverteerders tegemoet wil komen. Eyeo, het Duitse bedrijf achter AdBlock Plus, verzorgt de verkoop en Murphy krijgt dan maandelijks een vast bedrag.

De aanpak is echter omstreden en wordt vergeleken met chantage. Grote internetbedrijven als Microsoft en Google zouden vele miljoenen aan Eyeo GmbH hebben betaald om toch ‘acceptabele advertenties’ aan te kunnen bieden. In totaal zou Eyeo 70 betalende adverteerders hebben. Of dergelijke bedragen ook voor Crystal worden gevraagd is onduidelijk.

Crystal is wereldwijd 100.000 keer gedownload voor 99 dollarcent.

Deel dit bericht

4 Reacties

Sander | Symbaloo

Ik hoop toch meer op een spotify variant, waarbij de gebruiker betaalt voor advertentieloze sites en publishers naar rato een bedrag delen.

Merel

Snap niet dat ze dit kunnen maken! Gelukkig zijn er nog genoeg andere alternatieven te vinden online 🙂 ads-blocker.com heeft voor elke browser of Android wel een andere ad blocker en Purify blokt gelukkig nog steeds alle reclame op iOS..

Z.Eur

@Merel
Adblock Plus perst op dezelfde manier al miljoenen af van bedrijven.
Crystal heeft leuk dat truukje overgenomen.

En persoonlijk keek ik gewoon over de meeste reclame heen.
Maar de laatste tijd beginnen grotere site ook steeds opdringerige formaten te gebruiken waardoor je toch sneller geneigd bent om een blocker te gebruiken voor die sites.

Rogier

Zal als adverteerder of uitgever geen cent aan dit soort maffia praktijken besteden. Verwacht dat dit hele adblocking gebeuren zich snel zelf op zal lossen. Als je straks nog een artikel wil lezen zul je of moeten betalen, of banners moeten accepteren, of er is straks geen “gratis” internet meer. Denk dat een hele hoop mensen met adblockers daar ook niet vrolijk van worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond