Adobe, Amazon, Google maken pc’s ‘overbodig’

De noodzaak van pc’s met grote harde schijven met daarop dure software wordt kleiner. Consumenten en bedrijven migreren hun data en toepassingen naar het web. Een handjevol bedrijven is groot genoeg om in deze trend te faciliteren.
Amazon, Google en Microsoft behoren tot de weinige bedrijven die een centrale rol in de toekomst van het web zullen spelen. Kúnnen spelen zelfs, is de indruk van Microsoft-baas Steve Ballmer. Ballmer zegt in een interview met de Financial Times dat ‘cloud computing’ een centrale rol zal spelen in de IT-architectuur van de toekomst.
Consumenten en bedrijven besteden steeds vaker en makkelijker diensten uit die ze tot voor enkele jaren geleden enkel op hun lokale computer draaiden. E-mail verschuift naar de servers van onder meer Hotmail en Gmail, de agenda gaat naar Google Calendar en Zimbra (Yahoo) en fotoboeken gaan naar domeinen als Ovi Share (Nokia), Picasa (Google) en Flickr (Yahoo).
Kantoortoepassingen als tekstverwerken en samenwerken worden niet zelden uitbesteed aan onder meer ZoHo en bij Google Apps.
Markt weggelegd voor weinigen
Volgens Ballmer is maar een klein aantal bedrijven goed geoutilleerd om op grote schaal in deze uitbestedingstrend te voorzien. Amazon.com is er één van.
Amazon bouwde voor zijn eigen webwinkels een omvangrijke infrastructuur met hosting en verwerking. Sinds enige tijd stelt het bedrijf deze technische functies op basaal niveau tegen betaling ter beschikking van derden. Het Nederlandse Albumprinter, bijvoorbeeld, host kopieën van fotoboeken bij Amazon S3.
Google bouwde afgelopen jaren binnen en buiten Amerika verscheidene datacentra om snel te kunnen zoeken en de resultaten hiervan snel af te leveren bij de internetter. In de provincie Groningen staan 2 van dergelijke datacentra, in België één en naar verluidt komt er ook een in Litouwen. Deze datacentra worden ook gebruikt om informatie te hosten voor consumentendiensten als Gmail, Google Maps en Docs en Picasa Web Albums.
Microsoft is een late toetreder tot dit segment, want nam pas in juni 2006 zijn eigen nieuwe publieksgerichte datacentrum in gebruik. In twee jaar volgden er zeker nog 4.
Ballmer gaat niet in op de forse investeringen van gespecialiseerde b2b-datacentra in nieuwe apparatuur en gebouwen. Ook gaat hij voorbij aan het feit dat Sun Microsystems en IBM eveneens ‘rekenkracht of opslag als nutsvoorziening’ leveren.
Startende webbedrijven hoeven, in tegenstelling tot de periode rond het jaar 2000, amper meer investeringen in eigen servers te doen. Deze zijn ‘on demand’ te huur.
Offline, online? Verschil is er amper
De investeringen in datacentra vloeien samen met een andere trend in webtechnologie. Verscheidene technologiebedrijven brengen dezer dagen nieuwe software op de markt die het onderscheid tussen online en offline kleiner proberen te maken.
Adobe, bijvoorbeeld, publiceert vandaag de officiële versie van een techniek die Adobe AIR heeft. Programmeurs kunnen met AIR programma’s maken die werken op Mac’s, pc’s en op het web en naadloos informatie aan elkaar door kunnen geven. Het maakt niet uit of een gebruiker offline of online is, want hij heeft zijn data altijd beschikbaar. Hier staat een lijst met ruim 100 AIR-toepassingen.
Google Gears in tot op zekere hoogte vergelijkbaar in werking. Gebruikers van deze open source browser plug-in kunnen informatie uit webdiensten als Google Reader en ZoHo uit ‘de www-wolk’ halen naar hun computer en op een later moment weer online synchroniseren.
Microsoft brengt binnenkort Silverlight 2 op de markt, een zelfontwikkelde variant op Adobe Flash.
Vandaag en morgen vindt in Amsterdam het Adobe-evenement ‘Flash in the Can‘ plaats. Daar wordt dieper ingegaan op de finesses van dit soort technologieën.
Niet in eigen handen
Het uitbesteden van hosting en dataverwerking kan digitale ondernemers ook té afhankelijk maken.
Dat ervoeren bedrijven die hun hosting uitbesteden bij Amazon S3 anderhalve week geleden. De Amazon-servers gaven enkele uren het signaal ‘niet thuis’. Een onbekend aantal websites was daarvan direct de dupe omdat ze daarmee ook niet bereikbaar waren.
Joris Keijzer, algemeen directeur van Albumprinter, zegt tegen Emerce: "Wij hadden daar geen last van. Voordat we onze backups naar S3 maken, controleren we eerst de status. Toen bleek dat de servers niet bereikbaar waren, maakte we lokale kopieën."
Bron foto: Erwin Boogert (CC)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Strategy on Demand
Het interessante is dat dit server-based computeren een erg oud concept is. Zo 1 2 3 weet ik niet meer waar, maar ik heb een plaatje gezien van de ontwikkeling van computergebruik, waarin in de jaren 80 het server-based concept werd gebruikt (we hebben grote servers, waar gebruiker op inlogt). Daarna werd dit steeds meer gedecentraliseerd en nu is dezelfde trend van centralisatie bezig. Het meest interessante is de 'waarom' hierachter en mijns inziens is de motivatie tegenwoordig niet alleen het verlichten van thuiscomputers, maar het vergaren van controle en kennis over de gebruiker (een trend die door Google erg sterk is ondersteund). Organisaties kunnen in hun eBusiness strategie zeker rekening houden met deze ontwikkeling en enkele innovatieve organisaties hebben al hun desktop-pc's vervangen door simpele clients. Gegevens zijn op deze manier veilig, snel bereikbaar en computers zijn minder diefstalgevoelig. De 'zware' computers zullen echter niet verdwijnen, omdat hier immer behoefte aan is door audio- en grafische designers, gamers en andere veelbehoevende doelgroepen. Hierdoor zal waarschijnlijk een kloof ontstaan tussen aan de ene kant de 'lichte' en aan de andere kant de 'zware user'.