Deel dit artikel
-

AdSense boete EU 1,49 miljard euro

Google heeft, zoals al werd verwacht, opnieuw een boete te gekregen van de Europese Commissie, ditmaal vanwege het belemmeren van concurrerende adverteerders bij AdSense. Het bedrijf moet 1,49 miljard euro betalen.

De Europese Commissie heeft Google naar eigen zeggen beboet voor het ‘misbruiken van zijn machtspositie bij het aanbieden van online advertenties in de zoekmachine’.

Websites die een Google-zoekbalk op hun pagina’s wilden plaatsen (Adsense for Search), zouden al sinds 2006 verplicht zijn om alleen advertenties via AdSense te plaatsen. Concurrenten zoals Microsoft en Yahoo mochten geen advertentieruimte inkopen.

Google had in de periode van 2006 tot 2016 voor wat betreft zoekadvertenties een marktaandeel van meer dan 70 procent, in sommige markten was het flink hoger.

Google heeft al aanpassingen doorgevoerd om de zorgen van de Europese Commissie weg te nemen. In de komende maanden volgen meer aanpassingen.

Het is de derde grote boete voor Google in enkele jaren tijd. In 2017 moest het concern een boete van 2,4 miljard euro betalen vanwege machtsmisbruik rond zijn productvergelijker. Vorig jaar volgde een boete van 4,34 miljard euro voor machtsmisbruik rond Android.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond