Deel dit artikel
-

Adverteerders geven 25 procent meer budget uit aan zoekmachinemarketing

Adverteerders uit de reis-, retail- en financiële sector hebben in 2016 samen 25 procent meer aan zoekmachinemarketing uitgegeven dan in het jaar daarvoor. Dat maken IAB Nederland, DDMA en Deloite bekend voorafgaand aan het Friends of Search-congres later vandaag in Amsterdam.

De cijfers staan in de derde Nederlandse Search Studie die Deloitte uitvoerde in opdracht van beide brancheverenigingen.

De budgetgroei van 25 procent is vooral veroorzaakt door de significante stijging van mobiele zoekopdrachten via Google en desktopzoekopdrachten via Bing. Als gevolg van de relatief lagere kosten per klik (CPC) van mobiele advertenties en Bing’s algehele CPC, zijn de tarieven voor zoekmachinemarketing slechts licht toegenomen (5 procent).

Ook in 2016 behaalde de betaalde zoekresultaten op mobiel een ‘duizelingwekkend gemiddelde groei’ van 92 procent. Desktop presteerde duidelijk minder met een gemiddelde groei van 8 procent. Terwijl adverteren op tablet in 2016 op alle fronten (CPC-klikken en Ad Spend) daalde met een gemiddelde van 3 procent. Deze daling is duidelijk een gevolg van een afname in populariteit van de tablet.

In het laatste kwartaal van 2016 hebben adverteerders 33 procent van hun Google search budget op mobiele advertenties ingezet. Dit in tegenstelling tot Microsoft Bing, waar maar 8 procent van het search budget mobiel is gespendeerd.

Sinds Google is gestart met het tonen van Product Listing Ads (PLA’s) in de zoekresultaten is deze vorm van adverteren sterk in populariteit gestegen. Over heel 2016 is de besteding van adverteerders op PLA’s zelfs met 99 procent gestegen. PLA’s kunnen momenteel alleen worden gebruikt in de retailsector, die meer dan 31 procent van zijn search budget aan deze vorm van zoekmachinemarketing uitgeeft. Met als gevolg dat 46 procent van alle verkeer via deze vorm van online adverteren wordt gegenereerd.

Adverteerders spendeerden in 2016 meer budget aan niet-merknaamzoekwoorden (25 procent) dan aan merknaamzoekwoorden (16 procent). Door de groei van het aantal kliks bij niet-merknamen ten
opzichte van merknamen is de CPC voor merknamen met 10 procent gestegen en die voor nietmerknamen met 3 procent gedaald. Terwijl de CPC-prijzen van niet-merknaamzoekwoorden in tegenstelling tot Google bij Bing relatief goedkoper, zijn de merknaamzoekwoorden bij Bing duurder.

Ruim 575 bezoekers komen vandaag naar het grootste Search congres van de Benelux. Het congres is reeds uitverkocht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond