Deel dit artikel
-

AdWords niet gratis voor kerk

Het advertentieprogramma Google AdWords was gisteren even ‘groot’ nieuws in de Nederlandse Christelijke media. Deze berichtten over het feit dat kerkelijke organisaties zijn uitgesloten van Google Grants, een programma dat goede doelen de mogelijkheid biedt om gratis te adverteren.

Onder meer het Nederlands Dagblad, het Reformatorisch Dagblad, de Ikon en RKNieuws maken melding van het feit dat hulporganisatie Dorcas door Google is uitgesloten van de Grants-dienst. De reden: Dorcas is een hulporganisatie die werkt vanuit een Christelijke visie.

Google Grants Nederland is een programma speciaal voor liefdadigheidsinstellingen. Het programma is voorlopig nog in bèta. Met Google Grants kunnen instellingen die voldoen aan een aantal voorwaarden gratis adverteren in Google AdWords.

Onder de kop ‘wie komen er níet in aanmerking' op de informatiewebsite over Grants schrijft Google heel duidelijk dat politieke of religieuze organisaties niet in aanmerking komen voor het programma. Het Nederlands Dagblad spreekt van een ‘addertje onder het gras'. Een woordvoerder van Google zegt over de uitsluiting van religieuze organisaties: "We willen niet in de positie komen waarin we dit soort specifieke organisaties sponsoren."

'Niet mee eens'
Dorcas is het niet eens met de uitsluiting voor het Google Grants programma. "Wij hebben uitgelegd dat wij wel werken vanuit een Christelijke visie, maar niet actief aan zending doen," zegt Dorcas-medewerker Bart Lont. "We bieden hulp aan iedereen ongeacht hun godsdienstige achtergrond. Maar dat was voor Google niet afdoende."

"Christelijke organisaties mogen meedoen aan het Google AdWords-programma. Maar zij moeten er wel voor betalen," aldus Google.

Juridisch gezien is er weinig in te brengen tegen de selectie die Google maakt, zegt Tymen van der Ploeg, hoogleraar privaatrecht, tegen het Nederlands Dagblad. "Google is een commerciële organisatie en mag gratis diensten aanbieden aan wie ze wil. Niemand heeft een recht op gratis advertenties bij Google."

Dat het voor goede doelen organisaties rendabel kan zijn om te adverteren via AdWords, toont Google aan met een aantal voorbeelden. Zo zag CoachArt, een organisatie die zieke kinderen steunt, het aantal vrijwilligers met 60 tot 70 procent toenemen. De E-commercewebsite SHOP van Unicef noteerde een verkooptoename van meer dan 40 procent.

Deel dit bericht

8 Reacties

melanie van Kooten

Erg flauw van Google aangezien veel goede doelen beginnen vanuit een religieuze achtergrond. Zo maken ze "goede sier" met hun gratis aanbieding, maar sluiten ze vervolgens de meeste goede doelen uit. Melaniewww.whitedovegifts.nl

Johan de zeeuw

Ik ben het niet met melanie eens. Er zijn veel goede doelen zonder religieuze achtergrond. Ik kan me voorstellen dat het google niet wil gaan bestuderen of een religieus goed doel meer 'religieus' of meer 'goed doel' is. Bovendien is een religeus 'goed doel' niet in alle gevallen onpartijdig goed voor alle mensen. Er zijn veel religieuze groeperingen die vanuit eigen optiek een goed doel zijn, maar slechts voor hun eigen aanhang….

daniel markus

Ik onderschrijf de mening van Johan. Iedereen die wel eens in een derde wereldland heeft gereisd kan je vertellen over de valse zending die daar plaatsvindt. Het is heel goed dat Google dat niet ondersteunt. In plaats daarvan ondersteunen ze de groepen die staan voor hulp om de hulp. Natuurlijk is er fantastische liefdadigheid die zijn oorsprong heeft in een kerkelijk gezindte. Maar die hebben dan pech gehad. Google ondersteunt hen niet. Het lijkt me hun goed recht.

Ellen van Wettum

Prima van Google dat ze zich niet in een vage discussie gaan mengen: welke kerk wel of niet, welke religie wel of niet. Is Scientology nu wel of geen religie? Blijkbaar geven ze duidelijk aan welke soort organisaties vallen onder de regeling. Niets geen "addertje", maar duidelijke voorwaarden. Waarom gaat zo'n organisatie als Dorcas nu de media opzoeken over deze regeling? Toch gratis publiciteit 🙁

Kasper Katje

Tja Dorcas, dan moet je ook niet zo groot op je site zetten: "Our vision:To share the love of Christ through practical deeds"

marieke lucas

Wat ik jammer vind aan christenen,ik ben er zelf 1,dat men zegt dat Jezus liefde is.(Wat ik zelf wel heb ervaren,maar dat even terzijde)en vervolgens groepen willen uit sluiten:Homo's bijvoorbeeld vreselijk en halen daar de bijbel bij. Begrijpelijk dat de wereld en dus google daar zich niet aan schuldig willen maken.Iedereen is welkom bij God,helaas weten niet alle christenen dat……….en worden ze wettisch…..Helaas anticipeert daar de wereld(terecht!) jegens vele christelijke organisatie,hoe goed de bedoelingen ten spijt.Dus kom op christenen,laat nu eens ECHT het licht van Jezus door je schijnen en help waar je kunt en oordeel niet! Misschien dat adwords zich dan ooit bedenkt

Dennis

Religie heeft niks goeds gebracht. Het is een goede zaak dat Google uit deze discussie blijft.

Lorezo Vermeer

Even nav de reactie van Dennis: 'Religie heeft niks goeds gebracht' Ik ben zelf christen en ik ben het met Dennis eens dat het goed is dat Google uit deze discussie blijft. Maar kan je statistisch bewijzen dat Religie niks goeds heeft gebracht, kom op he…..we doen hier allemaal aan marketing. Mvg,Lorenzo

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond