Deel dit artikel
-

AFM: Risico’s van crowdfunding vaak onderschat

Investeerders onderschatten de risico’s van crowdfunding. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) na evaluatie van de recente crowdfundingvoorschriften.

Door het korte bestaan van de sector en de grote diversiteit is het op dit moment lastig om een goede inschatting te maken van de risico’s. De toezichthouder is evenwel van mening dat consumenten de risico’s onderschatten.

Net als bij het beleggen in andere productcategorieën, is het ook voor crowdfundbeleggen van belang dat er verantwoord wordt geïnvesteerd.

De AFM raadt consumenten aan een verantwoord deel van hun vermogen in crowdfunding te investeren en dit te spreiden over meerdere projecten. Als richtlijn hanteert zij maximaal 10 procent van het vrij belegbaar vermogen. De AFM ziet dat crowdfunding-investeerders regelmatig een hoger percentage van hun vrij belegbaar vermogen investeren in crowdfunding.

Ook de kans op mislukking van een project wordt nogal eens verkeerd ingeschat. Zo acht ongeveer 40 procent van de respondenten in het AFM onderzoek de risico’s van crowdfunding lager dan die van beleggingsfondsen én aandelen.

Voor de AFM zijn de bevindingen van het nog lopende onderzoek aanleiding om scherper te kijken naar de wijze waarop de platformen projecten beoordelen en hoe ze klanten daarover informeren.

De rapportage van de volledige evaluatie wordt in het voorjaar van 2017 verwacht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond