Deel dit artikel
-

Afscheid van iTunes levert FT.com 1 miljoen nieuwe lezers op

De Financial Times dumpte afgelopen voorjaar iTunes als distributeur van zijn app en stapte over op een HTML5 ‘app’. Dat leverde een miljoen nieuwe lezers op, die eerder betalen, meer lezen en vaker langs komen.

Het aantal geregistreerde gebruikers van FT.com op het mobiele platform steeg tussen juni en november met 1 miljoen. De Engelse zakenkrant Financial Times was een van de eerste uitgevers die mobiele apps de deur wees en overstapte op HTML.

De krant bouwde in de nieuwste versie van HTML een site waar gebruikers bij moeten inloggen om bij het nieuws te komen. Het bedrijf heeft zodoende zelf alle zicht op hoe zijn site door wie wordt gebruikt. Daarnaast hoeft het de inkomsten niet met derden te delen. Dat was behoorlijk anders toen Apple de distributie van de apps verzorgde. Daarom werd Apple ook aan de kant gezet.

Vandaag de dag komt twintig procent van alle pageviews van een tablet of mobiele telefoon.

Vijftien procent van de nieuwe particuliere abonnementen wordt gesloten via een tablet of telefoon.

Van de mensen die zich aanmelden voor een ‘proefabonnement’ op FT.com (10 artikelen gratis per maand) zijn de mobiele lezers er 2,5 keer meer toe genegen een abonnement af te sluiten.

Omdat de webapplicatie in HTML5 is geschreven, kan de krant constant realtime en grafisch prikkelende itmes brengen naar zijn lezers.

De Financial Times publiceerde ook een infographic (klik groot) die laat zien wat het mobiele surf- en leesgedrag van zijn klanten is. Een detail:

Deel dit bericht

9 Reacties

JW

Ben ik nu de enige die het schijnbaar causale verband tussen afscheid nemen van Apple en 1 miljoen extra lezers niet helemaal volgt?

bernard

er is er geen

Erwin Boogert

Wellicht staat het niet duidelijk in het verhaal. Of misschien begrijp ik de vraag niet. Maar het verhaal gaat over het volgende.

De FT stond tot de zomer in de App Store als downloadbare app. De krant koos ervoor die route te verlaten en zelf een web app uit te brengen. Apples eisen aan uitgevers als té streng ervaren. Sinds dat men die nieuwe weg insloeg, is het aantal gebruikers gegroeid op de manier zoals hierboven beschreven.

Paul van Buuren

Maar is er een verband tussen het verlaten van iTunes en de groei van 1 miljoen? En zouden andere uitgevers dit ook beter kunnen doen?

mdobro

@Paul,

Het causaal verband is dat blijkbaar de distributie buiten het stramien van de appstore beter verloopt voor de FT.
Gevolgen voor de pricing (richting consument) zijn niet benoemd, dus onduidelijk. Wel lijkt de distributie buiten de store dus makkelijker te zijn cq meer toegankelijk voor meer gebruikers.
Hetgeen op zich niet vreemd is, met je ipad ed kun je makkelijk naar de reguliere website van FT surfen en daar met een muisklik de HTML5 widget/app downloaden, dat is een paar stappen korter dan het op te halen in de dan uit de istore door te klikken.
Bijkomend aspect is dat de html5 platform onafhankelijk is dus een versie voor iphone en android

“ander uitgevers” ….. wellicht zijn die ook beter af met een distributie buiten de app store…….maar uiteraard kun je voor zover apple dat toelaat ook meerdere kanalen inzetten

Dennis Saaltink

Zou het niet gewoon zo zijn dat je met je bekende url beter gevonden wordt dan in de app store?

Jaap Willem

Het is schitterend natuurlijk dat de FT zoveel nieuwe lezers heeft, de vraag is, hoeveel had het kunnen krijgen met in de Appstore te staan en de HTML5 site te hebben.
Ik zie voor veel bekende kranten dat de omzet met 300% is toegenomen alleen door de newsstand implementatie.
http://www.ereaders.nl/26101102_apples_newsstand_zorgt_voor_toename_digitale_abonnementen

Nogmaals het is heel mooi dat de FT zoveel nieuwe lezers heeft, alleen jammer dat het als een of / of verhaal wordt geschreven terwijl het toch ook een en / en verhaal kan zijn.

Xander

Causale verband is dat HTML 5 niet alleen voor Apple devices geschikt is, maar voor elk apparaat met een browser. Je afzetgebied wordt dus groter…

Corinne

In wat voor systeem had FT de app voor I-tunes ontwikkeld? Voor Apple tablet en phone kon je toch al niet anders dan in html5 ontwikkelen omdat adobe flash niet meer wordt geaccepteerd?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond