Deel dit artikel
-

Alex zoekt partner op kwakkelende e-brokingmarkt

Internetbroker Alex is op zoek naar een buitenlandse partner. De Europese markt voor e-broking is echter allesbehalve goed. Toch is dat volgens analisten geen reden om een joint-venture helemaal af te blazen.

Corine Horstra, secretaris van de Raad van Bestuur van de Dexia Bank, bevestigt dat het moederbedrijf Alex hoogstwaarschijnlijke in een aparte vennootschap gaat plaatsen. "Dat maakt het makkelijker voor Alex om samen te werken met anderen. We zijn nog niet op zoek en dat zal ook niet op korte termijn gebeuren. Maar het biedt mogelijkheden voor Alex om verder te groeien, hoewel dat ook zonder partners zou kunnen."

Vorige week besloot de Dexia Bank, die in mei 2001 ontstond uit een fusie tussen Kempen & Co en Labouchere, een groot aantal regiokantoren te sluiten waar private banking-advies wordt gegeven. Minstens een kwart van de 1400 Dexia-werknemers verliest zijn baan. De klanten daarvan worden doorverwezen naar de internetbroker.

Alex is niet alleen het kroonjuweel van Dexia, maar ook een van de succesvolste Nederlandse internetbrokers. In termen van aantallen rekeningen is het marktaandeel van Alex slechts vijftien procent, ver achter de e-brokeafdelingen van de grote drie: ABN Amro, Rabobank en Postbank. Maar in termen van orderaantallen staat Alex in de top twee.

Europees gezien is de bloei van Alex een uitzondering. The Wall Street Journal merkte vorige maand nog eens op hoe moeilijk deze markt het heeft sinds het barsten van de tech-bubble in maart 2000 en het inzakken van de aandelenkoersen vorig jaar. Het heeft veel kleine brokers de kop gekost en de grotere partijen gedwongen hun expansieplannen uit te stellen.

Volgens Charlotte Hamilton, analiste bij onderzoeksbureau Forrester Research , heeft de malaise op markt voor e-brokers positieve en negatieve aspecten voor een joint-venture. "Het is een goed moment om deals aan te gaan omdat de marktwaarde van veel brokers laag ligt. Tegelijk zijn door de economische problemen de accounts van veel klanten slapende, wat de waarde van een broker weer doet dalen."

Het Franse Cortal , marktleider in eigen land, is naast Alex een van de weinige succesvolle Europese brokers van dit moment. Rivalen als Self Trade , onderdeel van de Duitse DAB Bank, en het Franse Fimatex, bezit van Societe Generale, bevinden zich in zwaar weer. Cortal heeft e-brokewinkels in Frankrijk, Spanje, Italië, Luxemburg, België en het Verenigd Koninkrijk en boekte in 2001 een winst voor belastingen van 7,7 miljoen euro.

Door de economische krimp moest Cortal zijn strategie om een pan-Europese e-broker te worden vaarwel zeggen. Maar het moederbedrijf van Cortal, de bank BNP Paribas, staat op het punt de noodlijdende Duitse internetbroker Consors over te nemen. De grootste Europese online broker (actief in zeven landen en met miljoenen klanten) die dan ontstaat kan een aantrekkelijke partner voor Alex vormen. Wat Alex voor een buitenlandse broker interessant maakt is vooral zijn opvallend hoge aantal actieve klanten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond