Deel dit artikel
-

Alternatieve oplossingen

Het leven wordt overzichtelijk door de nieuwe Workshop met praktische tips, tools en technieken. Rik Wagter, conceptontwikkelaar en mede-uitvinder van de Cable Roller, geeft de aftrap.

In deze digitale revolutie worden we overspoeld door beloftes van gemak, genot en gewin. Met software, hardware of webservices moet het leven eenvoudiger en praktischer worden. Maar praktisch zijn is niet altijd makkelijk. Elke oplossing komt met nieuwe problemen, kleine ergernissen en afgeleide behoeften. Wat te denken van alle mobiele gadgets die alleen werken met een woud aan kabels en adapters? Zoals Johan Cruijf het stelt in zijn onsterfelijke bijdrage aan de Nederlandse taal: "Elk voordeel heb zijn nadeel." Hieronder een paar alternatieve oplossingen voor praktische problemen.

Waarmee kan ik onderweg memo's opnemen?

Voor journalisten, artsen en advocaten behoort de memorecorder al jaren tot de standaard uitrusting. Maar ook de mobiele zakenmens stopt er regelmatig een in de binnenzak. De meeste ideeën en te-doen-dingen bedenk je immers onderweg. Nu blijkt een analoge memorecorder in de praktijk niet handig: het heen-en-weer spoelen en uitschrijven van een cassette kost uren. Zonder hulpvaardige secretaresse levert dat geen tijdwinst op. Een digitale memorecorder in combinatie met een spraakherkenningprogramma vervult wel die belofte. Scrollen in een digitale dictafoon kan in een paar seconden: door markers te gebruiken of door nummering van de boodschap.

Natuurlijk laat de opgenomen tekst zich eenvoudiger omzetten naar andere digitale media. Transcriptie naar geschreven tekst heeft echter nog wat voeten in de aarde. Spraakherkenningsoftware moet worden gedresseerd om je stem te herkennen. Programma's als FreeSpeach en Voice Express zijn de laatste jaren gelukkig sterk verbeterd: zowel leercurves als foutkansen zijn fors gedaald. Maar door variatie in achtergrondgeluid gaat die winst weer verloren. Wil je toch onderweg dicteren, gebruik dan het Mobile Professional pakket van Lennaert & Hauspie, met een hulpprogramma dat de achtergrond analyseert en uitfiltert. Met de bijgeleverde Olympus dictafoon en een ruisonderdrukkende headset kunnen goede opnames worden gemaakt in trein of auto. Via een connector kan de recorder worden aangesloten op de PC, om files te verplaatsten en vertalen. Blijft één lastig probleempje over: jezelf leren dicteren. Zo moet je vloeiende zinnen leren spreken in schrijftaal. Het uitspreken van interpunctie is geen probleem. Dat vergt alleen wat oefening punt.

Hoe kan ik goedkoop mijn domeinen beheren?

Met een reeks domeinen op je naam kan het sitebeheer uitgroeien tot een forse klus. Domeinnamen, ip-adressen , Domain Name Servers (dns-en) en contactpersonen voor techniek, administratie en betaling moeten allemaal worden geregeld. Werk voor een systeembeheerder, maar die zijn schaars. Met online services als Myinternet.com en DomainDirect van Tucows kom je ook een heel eind. Deze online diensten bieden tools voor domain management. Zo kunnen e-mail-adressen eenvoudig worden aangemaakt en geactiveerd. Je kan ze ook laten doorverwijzen naar andere postbussen. Met de catch all-dienst worden zelfs alle verkeerd gespelde email-adressen (bijvoorbeeld: invo@domein .com) doorverwezen naar een mailbox van keuze.

Ook url's kun je laten verwijzen naar een ander adres via een domain pointer. Dit kan praktisch zijn indien u zowel .net .com als .org heeft geclaimd maar iedereen wil doorsturen naar de .com website. Bijzonder gunstig is de Stealth Redirect Service waarmee de doorverwijzing onzichtbaar blijft voor de bezoeker van de site. In de adressenbalk blijft mooi de ingetypte mooie domeinnaam staan, ook al staat de website feitelijk op een webruimte met een onmogelijke adres als www.gratis-provider.nl/users/245534-9945 . Myinternet.com is gratis maar heeft als nadeel dat de servers niet 100 procent stabiel zijn. Als de server offline is zijn uw website en e-mail-adressen onbereikbaar. Met mydns.com is een betaalde dienst beschikbaar die uitgebreider en stabieler is.

Hoe kom ik aan standaard contracten?

Het sluiten van een goede deal staat en valt bij het maken van een goed contract. Met die wetenschap kunnen juristen in de Valley een machtspositie opbouwen waarmee ze aandelenpakketten van wel 20% vragen voor hun adviezen. Maar juristen zijn duur en niet altijd nodig; een deel van het werk is standaard. Het handig (her-) gebruiken van andermans contracten kan dan uitkomst bieden. Zo schijnen ijsmakers Ben & Jerry hun eerste financieringsronde te hebben gekregen op grond van plannen en contracten van Pizzahut en een uitgebreide find- and-replace actie. Slim gejat is beter dan slecht verzonnen luidt het passende spreekwoord. Maar beter kan je andermans contracten gebruiken als inspiratiebron. Software licenties geven bijvoorbeeld een goed beeld van belangrijke uitsluitingen die je moet doen op de aansprakelijkheid. Ook interactieve uitgaven met juridische templates vormen een goed vertrekpunt. De cd-rom NL-Contract, geeft een aardige hoeveelheid contracten gebaseerd op Nederlands recht, zoals koopovereenkomsten, arbeids- en aandeelhouder-overeenkomsten. Voor templates gebaseerd op Amerikaans recht adviseer ik Legaldocs.com, een betaalsite waar je ondermeer verkoop-, koop- en licentieovereenkomsten kunt downloaden maar ook standaarden voor erfenissen. De persoonlijke documenten zijn gratis, voor zakelijke betaal je prijzen tot $28 per stuk. Maar als het er zakelijk om gaat spannen kan je toch maar beter een jurist inhuren. Een paar verkeerde komma's kan je een hoop kopzorgen bezorgen. Goedkoop is duurkoop, is dan een passender gezegde.

Hoe kom ik aan een com/net/org extensie?

Het claimen van een Amerikaans toplevel domain, met de bekende com-, net- of org- extensies, kan op vele plaatsen, zowel bij buitenlandse als Nederlandse service providers. isp's koppelen de registratie meestal aan de verkoop van een hostingprogramma. Voordeel is dat de registratiekosten soms wegvallen, nadeel dat er naast de webruimte verborgen kosten worden berekend, bijvoorbeeld voor het aanmaken van e-mailadressen of voor het verhuizen naar een ander provider. Er zijn ook services die zich compleet op domeinregistratie hebben gestort: Domainnic, Internic en Worldnic om maar een paar nic-namen te noemen. Deze diensten proberen zich te onderscheiden op prijs of bijgeleverde services. Zo kan je vaak voor een gunstig tarief domeinnamen parkeren: beschermen zonder ze te gebruiken. Directnic maakt furore met Linguatron, een synoniemen-machine die door-associeert op onderzochte namen. Niet een erg intelligente machine overigens: feitelijk plakt hij een honderdtal standaard alternatieven aan de naam. Zoek je naar gamer, dan komt hij bijvoorbeeld met 123gamer, gamerworld en gamernet. Toch prettig om het gedachtenproces op gang te houden. Hoewel de gebruiksvriendelijkheid te wensen overlaat is Directnic een aanrader vanwege de lage kosten: 15 dollar per jaar in plaats van de reguliere 35 dollar die Networksolutions rekent. Dat laatste bedrijf is de moeder van alle domeindatabanken. Tot 1998 hadden ze het alleenrecht op de uiteindelijke registratie, waarna icann na een lang debat meerdere bedrijven machtigde.

Networksolutions is nog steeds een belangrijk informatiepunt: het beheert de whois database waarin alle nawip gegevens (naam, adres, woonplaats, ip nummer) staan vermeld. Als uw gewenste domeinnaam weg is, kunt u hier uitvinden welke concurrent u voor was en wanneer. E

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond