Deel dit artikel
-

Amazon groeit in Europa door overname BuyVIP

Amazon neemt de besloten winkelclub BuyVIP over en wordt daarmee een grote, lokale speler op de Europese markt.

De overnamesom is niet bekend gemaakt, maar volgens schattingen zou Amazon ergens rond de 75 miljoen euro hebben betaald.

Met de overname van BuyVIP boort Amazon in Europa een nieuwe markt aan. Ten eerste krijgt het bedrijf lokale aanwezigheid op 7 Europese landen, waaronder Nederland. Daarnaast stapt het op dit continent in de handen van mode en lifestyle artikelen.

Amazons belangstelling voor een Europese besloten winkelclub is al langer duidelijk. In december 2009 stak het gerucht de kop op dat het Europa’s grootste winkelclub Vente Privée uit Frankrijk wilde kopen. De geschatte overnamesom van rond 1 miljard euro was Amazon kennelijk te gortig. In plaats van een dominante partij te kopen, koos het een kleinere onderneming maar wel met groeipotentieel voor aanzienlijk minder geld.

BuyVIP is in 2006 opgericht in Spanje. Vorig jaar trok het 20 miljoen euro groeikapitaal aan, van onder meer het investeringsfonds van uitgever Bertelsmann en 3i. Inmiddels heeft het bedrijf zeker 6 miljoen leden. Over de financiën is vrij weinig bekend, anders dan dat de omzet in 2009 met 104 procent groeide en dat BuyVIP er op rekent dat het dit jaar meer dan 100 miljoen euro omzet.

In Nederland kennen we naast BuyVIP ook ondernemingen als 42hrsclub, Brandfield, Vente Exclusive en ShopVIP. Ook bij deze winkels kunnen klanten tot grote kortingen online producten kopen.

Vorige week lekte al uit dat Amazon BuyVIP zou willen kopen. Gisteren bevestigde de Amerikaanse e-commercegigant het bericht.

De overname wordt naar verwachting nog voor het einde van het jaar afgerond.

BuyVIP is de eerste besloten winkelclub die zijn onafhankelijkheid verliest en wordt opgeslokt door een groot concern.

Amazon nam in juli 2009 Zappos over. Ook wist het met een overname Woot binnen te halen, een webwinkel met dagelijks één wisselend product in de schappen. Deze twee bedrijven richten zich primair op de Amerikaanse markt.

Foto: pictiurfear (cc)

Deel dit bericht

1 Reacties

Anna Readoz

I think these clubs are a good thing and you can often get a good bargain. High discounts also make shopping a pleasure.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond