Deel dit artikel
-

Amazon in zee met Amerikaanse consumentenbond

Amazon.com gaat via de Amerikaanse Consumers Union onafhankelijke productvergelijkingen aanbieden. Hiermee hoopt de site zich te onderscheiden van concurrenten. Ook de Consumentenbond wordt regelmatig gevraagd voor een samenwerking, maar heeft de verzoeken tot op heden naast zich neergelegd. "Het kan al snel een verkeerd beeld geven over onze onafhankelijkheid", zegt een woordvoerder.

Consumers Union is een non-profit organisatie die producten test en deze publiceert in Consumer Reports en Consumer Reports Online. De consumentenorganisatie geeft niet alleen een overzicht van de productkenmerken maar doet ook aan beoordeling van de producten.

Amazon geeft de bezoekers toegang tot de vergelijkingen van twee categorieën : electronische producten en camera's. Voorlopig gaat het alleen om deze twee productgroepen, voor andere onderzoeken wil de Consumers Union op pay per view basis geld vragen. Begin volgend jaar hoopt de organisatie ze ook via Amazon te kunnen aanbieden.

"Veel consumenten zien online kopen nu als een deel van hun leven en ze hebben daarbij onafhankelijk en professioneel koopadvies nodig", motiveert vice-resident John Sateja de samenwerking. Over betaling van Amazon aan de consumentenorganisatie zijn geen mededelingen gedaan.

De Consumentenbond staat niet direct afwijzend tegenover verzoeken om samen te werken, zegt een woordvoerder, maar is bevreesd dat de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid in het geding komt. "En dat gebeurde bijvoorbeeld ook toen er op de site van Macropolis verwijzingen naar ons werden opgenomen, waar we geen bezwaar in zagen. Maar bij consumenten ontstond toch de indruk dat wij met ze samenwerkten."

Een ander element dat samenwerking bemoeilijkt is dat de Consumentenbond volgens de eigen statuten geen geld mag aannemen van partijen die het onderzoekt of mogelijk gaat onderzoeken. Er blijven dan weinig potentiele partners over.

Deel dit bericht

3 Reacties

Ton van den Hoogen

De consumentenbond doet zich hier beter voor dan zij is. Al lange tijd verschijnen in landelijke dagbladen pagina-grote 'advertenties' onder de titel 'Beter Kiezen' waarin onderzoeken van de Consumentenbond staan afgedrukt, en direct daarnaast gerelateerde advertenties. Hierover is al veel te doen geweest, en in mijn ogen is het nog steeds een ontoelaatbare vermening van onafhankelijk productonderzoek en commercie.De koers die de Consumentenbond vaart is helemaal niet zo recht als zij zelf wellicht geloven. 

Ewald van Kouwen

De reaktie van de heer Van den Hoogen is niet terecht. De Consumentenbond krijgt geen geld voor de BeterKiezen-pagina. De kranten publiceren slechts resultaten van onderzoeken die eerder zijn gedaan. De onafhankelijkheid van de Consumentenbond is dus op geen enkele manier in het geding.

Ton van den Hoogen

Even op een rij:_ De consumentenbond werkt mee aan de totstandkoming van de 'Beter kiezen' – pagina's in diverse kranten- Op deze pagina's worden onderzoeksresultaten (onvolledig, op basis van niet-vermelde criteria) getoond tezamen met gerelateerde advertenties- De consumentenbond genereert hiermee een aanzienlijke hoeveelheid publiciteit voor de eigen organisatie. In geld uitgedrukt is de waarde hiervan op jaarbasis volgens een lage schatting zeker enige honderdduizenden guldens. Ik wil geen welles-nietes spelletje beginnen maar ik blijf dus bij mijn standpunt dat de Consumentenbond helemaal niet zo recht in de leer is als zij keer op keer roept. Mijn reactie komt overigens ook voort uit de ergenis die de Consumentenbond oproept door het 'moeders beste' gedrag op Internet. Ze roepen van alles, maar als het bijvoorbeeld misgaat bij winkels die het Webtrader logo voeren geven ze niet thuis. In mijn ogen is de Consumentenbond met dat hele Webtrader logo een volslagen foute richting ingeslagen. Zij hadden zich moeten beperken tot het onafhankelijk beoordelen van dergelijke al bestaande logo's zodat consumenten deze op waarde leren schatten. Schoenmaker, blijf bij je leest! 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond