Deel dit artikel
-

Amazon introduceert abonnement voor verzenden

Tegen betaling van 79 dollar kunnen klanten van Amazon een jaar gebruik maken van voordeel bij het verzenden. Zo komen een miljoen items in de winkel in aanmerking voor gratis bezorging binnen twee dagen. Amazon zag de omzet in het vierde kwartaal stijgen, maar de winst stelde beleggers teleur.

De marges bij Amazon stonden in het vierde kwartaal onder druk, door prijsconcurrentie van andere (online) retailers, maar ook als gevolg van promotionele acties zoals ‘free shipping’, waarbij voor een groot aantal producten geen verzendkosten gelden. Het nieuwe loyaliteitsprogramma Amazon Prime dat hierop voortborduurt gaat het bedrijf een stevige duit kosten, zo is de verwachting. Gecombineerd met de tegenvallende resultaten voor het vierde kwartaal, zorgde dat ervoor dat beleggers de koers van het aandeel gisteren met zestien procent lieten dalen.

Amazon Prime biedt klanten de mogelijkheid om tegen betaling van 79 dollar goedkoper uit te zijn met verzendkosten. Meer dan een miljoen producten worden gratis binnen twee dagen bezorgd, verzending binnen een dag kost 3,99 dollar. Verder is er geen minimum bedrag meer verplicht voor de gratis verzending (bij ‘free shipping’ geldt een minimale besteding van 25 dollar) en kunnen meerdere leden van een huishouden gebruik maken van een abonnement op Amazon Prime volgens het ‘all-you-can-eat’ model. Ook wordt er niet gewacht totdat een verzending compleet is. De 79 dollar wordt door Amazon een ‘introductieaanbod’ genoemd.

Amazon Prime moet bestellen gemakkelijker en sneller maken, waarmee naar verwachting de verhoogde omzet die dit oplevert weer opweegt tegen het verlies van de inkomsten uit verzendingen. Ook lijkt Amazon Prime een middel om loyaliteit van klanten te verhogen, in een tijd waarin concurrentie zich steviger roert.

“Hoewel duur voor ons bedrijf op korte termijn is Amazon Prime voordelig en gemakkelijker voor consumenten”, zegt Jeff Bezos, ceo van Amazon, in een verklaring. “Met Amazon Prime is er geen minimaal te besteden bedrag waar je rekening mee moet houden en wordt ook niet meer gewacht om items samen te voegen. Bezorging binnen twee dagen wordt een alledaagse ervaring, in plaats van een toevallige gunst.”

Amazon behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 2,54 miljard dollar, een stijging van 31 procent. De nettowinst bedroeg 346,7 miljoen dollar (82 dollarcent per aandeel), zonder een eenmalige belastingvoordeel van 244 miljoen dollar kwam de winst per aandeel uit op 35 dollarcent. Dat was lager dan analisten hadden verwacht, die gingen uit van 40 dollarcent per aandeel. In hetzelfde kwartaal in 2003 bedroeg de nettowinst 73,2 miljoen dollar (17 dollarcent per aandeel).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond