Deel dit artikel
-

Amazon verschuift druk op fulfillment naar Oost-Europa

Amazon probeert zijn fulfillmentcentra in Duitsland te ontlasten door goederenstromen naar Polen en Tsjechië te sturen. Webwinkels die fulfillment bij Amazon doen, krijgen een ‘vergoeding’ als ze hun voorraden naar het oosten verhuizen.

Die conclusie vloeit voort uit Amazons aankondiging om de prijzen voor Fufillment by Amazon (FBA) per 8 juni met 25 cent duurder te maken per verzending uit zijn magazijnen.

FBA is te vergelijken met de dienst ‘Logistiek via bol.com’. Winkeliers bieden hun spullen op de website van bol.com én betalen die shop om hun spullen er in voorraad te houden en verzending te regelen. Deze bol.com-behandeling kost extra, maar geeft de consument een serviceniveau dat vergelijkbaar is met dat van de Aholddochter. Amazon biedt zo’n fulfillmentdienst in Europa vanuit 28 eigen magazijnen.

Het zwaartepunt van die Europese magazijnen ligt in en rondom Duitsland. Om de druk op voorraadruimte te spreiden wordt Duitse opslag en afhandeling duurder. Er zijn meerdere redenen voor winkeliers om hun voorraden naar Oost-Europa te verplaatsen. Shops die vanuit Polen of Tsjechië gaan verzenden willen niet duurder worden, accepteren langere verzendtijden of gaan dichter bij hun thuismarkten zitten.

Foto: Jaime González (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond