Deel dit artikel
-

Amazon Web Services groter dan zijn vier concurrenten

Amazon Web Services begint een machtige partij te worden in de markt voor clouddiensten. Synergy Research schat het marktaandeel wereldwijd op 34 procent. AWS is daarmee groter dan zijn vier concurrenten gecombineerd.

De cijfers worden ondersteund door Gartner dat louter naar de infrastructuur keek: in dat geval heeft AWS 51 procent van de markt, met 12,1 miljard dollar jaarlijkse omzet in 2017. Microsoft is een sterke groeier, maar heeft niet meer dan 13 procent marktaandeel. Alleen al in het tweede kwartaal van 2018 genereerde AWS 6,1 miljard dollar omzet.

Opvallend is de positie van Alibaba, die inmiddels Google en IBM is gepasseerd.

Uitgaven aan de cloudinfrastructuur zijn vanaf vorig jaar met vijftig procent gestegen. Synergy rekent dan SaaS producten als G Suite of Office 365 niet mee. Zogenaamde IaaS en PaaS diensten vormen het merendeel van het aanbod en groeiden 53 procent. In de publieke cloud controleren de top 5 spelers driekwart van de markt. En groeien doen ze in alle werelddelen.

De enorme groei is overigens makkelijk te verklaren: steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun diensten vanuit de cloud aan te bieden. Zelf hoeven ze dan niet te investeren in servers.

Voor nieuwkomers wordt de markt steeds onaantrekkelijker gezien de enorm investeringen. Google gaf al twee keer zoveel uit aan apparatuur dan voorheen. Microsoft trok 4,1 miljard dollar uit.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond