Deel dit artikel
-

Amazon Web Services met nieuwe AI-diensten

Amazon kondigt op zijn re:Invent-conferentie meerdere producten aan die zijn gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Ook nieuwe hardware.

De aankondigingen vonden gisteren plaats en zijn bedoeld om ontwikkelaars nog meer hulpmiddelen te bieden om met kunstmatige intelligentie aan de slag te gaan. Het gaat vooral om nieuwigheden op het gebied van beeld- en tekstherkenning en modellen om machines te helpen leren.

Amazon SageMaker helpt machine learning-modellen bouwen en trainen en Amazon Translate en Transcribe doen wat de namen suggereren: automatisch audio transcriberen en vertalen (zeven talen, geen Nederlands). Amazon Comprehend borduurt daarop voort. Gebruikers daarvan hebben een systeem in handen dat natuurlijk tekst herkent, documenten maar ook social media, en snapt welke emoties eraan ten grondslag liggen.

Amazon Rekognition Video is een dienst die in video, bulk uploads maar ook real time video, onderscheid kan maken tussen mensen, objecten en settings. En zelfs kan zien welke activiteit mensen op dat moment ondernemen en wie allemaal te zien zijn.

Hoe indrukwekkend dit soort diensten nu ook lijkt, dit is qua toepassingen het begin nog maar. De grote cloudbedrijven investeren miljarden dollars om sneller en beter dan de concurrent te worden met AI. Aan de ethische kant van de materie wordt, ondanks waarschuwende signalen, geen aandacht besteed.

Op Re:Invent toonde Amazon ook een nieuwe type hardware, speciaal bedoeld voor ontwikkelaars. AWS DeepLens is ’s werelds eerste draadloze videocamera met deep learning-techniek ingebakken. Met een paar klikken, wordt beeld vastgelegd en gevoed aan trainingsmodellen. De camera moet het vooral voor technici makkelijk maken om eerste verkennende stappen te zetten met AI.

Een unboxingvideo van AWS DeepLens:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Foto: Chris Yunker (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond