Deel dit artikel
-

‘Amazon wil belang in HERE’

Amazon overweegt een belang te kopen in kaartendienst HERE, het oude Nokia Maps/Navteq. In ruil zou Amazon de clouddiensten achter alle landkaartdiensten willen leveren.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van twee bronnen rondom de onderhandelingen.

Afgelopen augustus kochten Audi, BMW en Daimler voor 2,5 miljard euro HERE om technologie in huis te krijgen voor zaken als zelfrijdende auto’s. Van meet af aan gaven ze aan dat ze openstaan voor participatie van andere partijen. Renault, Continental en Ford zouden dat overwegen. Amazon, zo wordt nu bekend, ook.

De investering zou Amazon niet puur om de kennis en technologie van landkaart gaan. Hoewel het internationaal steeds meer same day deliveries doet en coördineert, en daarvoor de technologie ontwikkelt, zou de investering niet puur daar om gaan. Amazon zou een hele industrie naar zich toe kunnen trekken als klant voor zijn clouddiensten.

Google is begonnen zijn achterstand op de cloudmarkt in te halen en tekende afgelopen weken verscheidene aansprekende namen. In de komende kwartalen worden de posities betrokken voor een marktstrijd die nog jaren kan duren.

Over de waardering van HERE meldt Reuters niets.

Naast Google en HERE is TomTom de derde mondiaal opererende eigenaar van een kaartendienst.

HERE staat sinds afgelopen februari onder leiding van de Nederlander Edzard Overbeek.

Foto: Sjoerd Lammers (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond