Deel dit artikel
-

Amerikaans onderzoek naar kartel internetreuzen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie opent een kartelonderzoek naar grote Amerikaanse technologiebedrijven. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Het ministerie neemt onder meer Amazon, Google-moeder Alphabet, Apple en Facebook onder de loep.

De ministerie wil kijken of er sprake is van concurrentieverstoring en de wijze waarop toonaangevende online platforms in het algemeen hun marktpositie hebben behaald, maar noemt zelf geen namen.

Later vandaag wordt bekend gemaakt dat Facebook een boete krijgt van 5 miljard dollar wegens verschillende privacyschandalen. Het Amerikaanse bedrijf moet ook een speciaal comité in het leven roepen die toezicht moet houden. Topman Mark Zuckerberg moet ieder kwartaal rapporteren.  De FTC had Facebook eerst voor tientallen miljarden dollars willen beboeten, maar vreesde een lange juridische strijd. Het bedrag van 5 miljard dollar is wel de hoogste boete die de FTC ooit aan een Amerikaans bedrijf heeft opgelegd.

Facebook heeft ook een schikking van 100 miljoen dollar getroffen met waakhond SEC omdat beleggers niet zijn ingelicht over de privacyrisico’s. De SEC moet deze boete ook nog formeel aankondigen.

Op de aandelenbeurzen in New York gingen de koersen van de techbedrijven nabeurs omlaag.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond