Deel dit artikel
-

Amerikaanse overheid wil patenttrollen ontmoedigen

De Amerikaanse overheid wil patenttrollen aanpakken. Dat zijn bedrijven met weinig meer dan een octrooiportfolio die andere bedrijven willens en wetens op kosten jagen.

Een patenttrol is een bedrijf dat zelf geen producten ontwikkelt, maar wel beschikt over een rijke portfolio van aangekochte octrooien. Deze zijn vaak opzettelijk vaag geformuleerd en hebben meestal betrekking op universele principes.

Het komt nogal eens voor dat (startende) bedrijven de octrooien maar afkopen om langdurige en kostbare processen te vermijden. Alleen al de afgelopen maand zijn bedrijven als Netflix, LinkedIn, Target, Walmart en anderen gedagvaard in verband met slapende octrooien.

Een bekende naam in dit verband is Nathan Myhrvold, de voormalige CTO van Microsoft, wiens Intellectual Ventures sinds 2000 30.000 patenten heeft vergaard.

Critici vinden dat op deze manier innovatie in de kiem wordt gesmoord. Republikein Peter DeFazio zegt dat ‘patenttrollen geen nieuwe technologie ontwikkelen en geen banen creëren.’

Volgens schattingen van de Boston University School of Law maken patenttrollen vooral advocaten rijk. De juridische kosten belopen zo’n 29 miljard dollar per jaar.

Een nieuw wetsvoorstel – Saving High-Tech Innovators from Egregious Legal Disputes (or SHIELD) Act – moet het patenttrollen extra moeilijk maken. Procederen mogen ze nog steeds, maar wanneer de zaak wordt verloren, draaien zij ook voor de advocaatkosten van de tegenstander op. Hierdoor zullen patenttrollen vermoedelijk minder vaak naar de rechter stappen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Pruimboom

Goed nieuws, en een eerste stap om aan deze onzin een eind te maken die inderdaad verdere innovatie in de weg staat, en dat alles voor geld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond