Deel dit artikel
-

Amsterdam passeert Londen met datacenters

Nederland heeft met Amsterdam de grootste datacenter hub in Europa in handen. De Amsterdamse markt groeide in 2018 met 20 procent in aantal MW, en daarmee schiet Amsterdam voormalig koploper Londen voorbij. Een en ander blijkt uit het rapport State of the Dutch Data Centers 2019 dat brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) vandaag presenteerde in het datacenter van Systemec in Venlo.

Net als in voorgaande jaren groeide de Nederlandse markt ook in 2018 weer met dubbele cijfers: het totale vermogen in MW nam 18 procent toe.

De 189 Nederlandse colocatie-datacenters beslaan gezamenlijk inmiddels 369.000 m2 datavloer. Het zwaartepunt hiervan ligt als gezegd in de regio Amsterdam: zo’n 72 procent van alle datacenters is hier te vinden. De afgelopen 8 jaar kende deze regio een gemiddelde jaarlijkse groei van 18,5 procent in capaciteit.

De groei van de markt brengt naast kansen ook uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van energiedistributie en beschikbaarheid van groene stroom. Datacenters hebben in de afgelopen jaren dan ook maatregelen ondernomen door te investeren in duurzame energieoplossingen en het gebruik van groene stroom: inmiddels gebruikt 80 procent van de DDA-deelnemers uitsluitend groene stroom.

De DDA is actief betrokken bij het versnellen van restwarmte projecten waarin datacenters een rol spelen. Inmiddels hergebruikt 46 procent van de DDA-deelnemers hun restwarmte, 13 procent is betrokken bij de uitrol van een warmtenetwerk, en meer dan 33 procent van de deelnemers heeft restwarmte hergebruik plannen voor de nabije toekomst.

Het onderzoek naar de Nederlandse datacentermarkt werd dit jaar voor de vijfde maal uitgevoerd. Het rapport werd vandaag uitgereikt tijdens de Nationale Datacenter Dag, die de DDA vandaag voor de vijfde keer organiseert.

Op de foto, v.l.n.r. Stijn Grove( DDA), Ger Koopmans (plv. Gouverneur Limburg) Jos Derkx (Systemec)

Deel dit bericht

1 Reactie

Robbie_Ha

Of wij zo blij moeten zijn met die nominatie betwijfel ik. De datacenters cosumeren zogenaamd alle groene stroom, al dan niet via emissie certificaten. Waardoor Nederland afzakt als een vervuiler en een te grote gebruiker van energie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond