Deel dit artikel
-

Amsterdamse startup Scyfer naar chipfabrikant Qualcomm

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm heeft na NXP opnieuw een Nederlands bedrijf overgenomen. Het Amsterdamse Scyfer, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, is nu in Amerikaanse handen gekomen.

Koopgedrag voorspellen. Objecten en mensen in foto’s herkennen. Ziektes vaststellen met hersenscans. Het kan allemaal met Scyfer. CEO Jörgen Sandig legde enkele jaren geleden aan Emerce uit wat zijn bedrijf precies doet: ‘Scyfer is specialist in zelflerende algoritmes, die grote hoeveelheden gegevens analyseren en daar voorspellende waarde uithalen. We acteren op het snijvlak van universiteit en het bedrijfsleven en danken ons bestaan aan een wedstrijd die een Nederlandse retailbank uitschreef om de respons van klanten te kunnen voorspellen. We wonnen, richtten Scyfer op en onze eerste klus was de marketingvoorspellende modellen van de bank te verbeteren.’

Uniek aan Scyfer is volgens het bedrijf zelf dat het een onbeperkt aantal variabelen aankan en het model steeds beter wordt. ‘De meeste data-analyses voeren we uit op de laptop, waardoor er geen grote IT investeringen noodzakelijk zijn om te starten met geavanceerde data analyse.’

Oprichter van het bedrijf is Max Welling, hoogleraar Machine Learning aan het Instituut voor Informatica. Voor toepassingen met medische afbeeldingen kreeg het bedrijf Europese subsidie.

Wat Qualcomm voor de onderneming heeft betaald is niet bekend.

Scyfer is overigens de tweede spin-off van de Universiteit van Amsterdam die wordt overgenomen door Qualcomm. In 2014 was er de overname van Euvision Technologies BV, leverancier van beeldclassificatie-software, ofwel zoekmachines voor digitaal beeldmateriaal. De basis voor de applicaties van Euvision werd eveneens gelegd in het onderzoek van het Instituut voor Informatica van de UvA.

De overname van NXP door Qualcomm is overigens nog niet afgerond. De Europese Commissie doet daar nog onderzoek naar.

Tijmen Blankevoort, CTO van Scyfer, over zelflerende software tools:

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

ed

De motivatie cq ideologie om een nieuw nederlands ontwerp tot een hit te maken door te werken voor een Nederlands bedrijf hebben de amerikanen opnieuw weggenomen . Ik begrijp best dat ze bang zijn voor overnames vanuit China ,maar dit is wel erg extreem .
Trump en zijn America first waarbij hij de EU in de vriezer gooit is net zo heftig zoniet heftiger als het china first .China wil minstens 51 procent van de intellectual properties van bedrijven die in china investeren mbv goedkope slaven handel realiseren . Rutten is daar niet vies van en gaat persoonlijk met een handel- delegatie naar ze toe .

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond