‘Analoog verslaat digitaal bij mobiele tv’

Hoe groot de voordelen van mobiele digitale televisie ook zijn, de kans is groot dat analoge televisie het gaat winnen.
Dat stelt marktonderzoeker In-Stat, onderdeel van Reed Business, in een nieuw onderzoeksrapport.
On demand tv, pay per view en interactiviteit zijn functies die de innovatieve consument waarschijnlijk kunnen bekoren. Wanneer echter op mondiale schaal wordt gekeken naar de marktontwikkelingen, zegt In-Stat, dan zal analoge mobiele tv vooralsnog het voortouw nemen.
De onderzoeker denkt niettemin dat over vier jaar ruim 300 miljoen wereldburgers via hun telefoon televisie kijken. De reden daarvoor is dat in de meeste landen al analoge signalen worden uitgezonden. Investeringen in nieuwe infrastructuur is daarom niet nodig. Bovendien hoeven er geen nieuwe technische standaarden te worden ontwikkeld en geïmplementeerd.
Zeker wanneer kijkers via hun telefoon gratis het analoge signaal uit de ether kunnen halen dan wordt veel belangstelling voor telefoontelevisie verwacht. Overigens sluit de acceptatie van analoge mobiele tv een digitale variant niet uit. Beiden kunnen naast elkaar bestaan.
Frank Dickson van Reed Business spreekt tegenover de BBC de verwachting uit dat analoge mobiele tv vooral in gebieden als Zuid-Amerika, Centraal Europa, Afrika en China snel zal worden opgepakt. Vooral sport en nieuws blijken veelgevraagde thema’s onder de kijkers.
In Europa zijn overheden juist bezig om analoge televisie uit te faseren. De vrijkomende frequentieruimte wordt gebruikt voor mobiele digitale diensten, zoals draadloos internet en televisie. De EU koos voor DVB-H als voorkeursstandaard voor mobiele tv.
KPN biedt in Nederland tv-diensten voor de mobiele telefoon, via DVB-H-technologie. Eind 2008 had het bedrijf 30.000 gebruikers voor de telefoonvariant van Digitenne. Hoeveel van hen daadwerkelijk maandelijks geld overmaakt aan KPN is niet bekend. Er zijn in Nederland ongeveer een half dozijn typen telefoons beschikbaar die DVB-H ondersteunen, niet veel om een markt open te breken.
Foto: jamescridland (cc)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond