Deel dit artikel
-

AOL Benelux dringt aan op snelle invoering flat fee

AOL Benelux gaat bij de Nederlandse politiek aandringen op het versneld invoeren van internet tegen een vast tarief. AOL Benelux zegt dit in een reactie op de uitspraak eind vorige week van MCI Worldcom tegen KPN. De rechter verplichtte KPN om het isdn-net open te stellen voor 'flat fee' internet. Volgens AOL Benelux moet dit ook zo snel mogelijk gelden voor het analoge netwerk.

De arrondissementsrechtbank in Rotterdam bepaalde eind vorige week dat MCI Worldcom internet tegen een vast tarief mag aanbieden op het netwerk van KPN. De toegang die MCI Worldcom nu krijgt betreft alleen het isdn-netwerk. Op het analoge net gaat betaling nog aan de hand van de verbruikte tikken. "De kosten die KPN nu in rekening brengt zijn onbetaalbaar", zegt Anders Eriksson, directeur van AOL Benelux, waaronder merken als Compuserve en Instant Messenger vallen. "Zo blijft internet in Nederland duur en raken we verder achterop."

Volgens AOL Benelux zijn Nederlandse internetters met een oog op de klok aan het internetten, als gevolg van het systeem met tikken. Dit zou de ontwikkeling van internet in Nederland remmen, en daarmee ook negatieve effecten hebben op de Nederlandse economie. Internet voor een vast tarief zal dit juist tegengaan, is de gedachte.

Nederland was het tweede land in Europa waar besloten werd om 'flat fee' in te stellen. Volgens AOL Benelux is Nederland die voorsprong al geruime tijd kwijtgeraakt. Landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië hebben daarover later een besluit genomen, maar internetten tegen een vast tarief is daar sneller goedgekeurd dan in Nederland, concludeert AOL. Het is door de "vertragende strategie" van KPN, dat Nederland achterop dreigt te raken, aldus AOL.

Gonneke Klützow van AOL Benelux zegt dat AOL in Engeland succesvol is met het aanbieden van internet tegen een vast bedrag. "We hebben meer dan een miljoen abonnee die daarvan gebruik maken. Het internetgebruik is er door gestegen."
AOL Benelux vindt dat er snel een datum vastgesteld moet worden waarop het ook in Nederland via analoge lijnen mogelijk is om internet tegen een vast tarief aan te bieden. Wat voor concrete actie gaat het bedrijf ondernemen? Klützow: "We zullen contact opnemen met het ministerie (Verkeer en Waterstaat, JH) en ook ons standpunt bepleiten bij Kamerleden."

KPN laat bij monde van woordvoerder Michel Hueber weten dat nog niet bekend is wanneer flat fee ook voor analoog internet ingevoerd gaat gebeuren. "Het zal in elk geval dit jaar gebeuren."Hueber: "We hebben afspraken gemaakt met Opta en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat over het scheiden van spraak- en dataverkeer. We willen niet eerder flat fee gaan instellen dan het moment dat die twee gescheiden kunnen worden, anders heeft het spraakverkeer te leiden van de toename in internetverkeer."

Deel dit bericht

3 Reacties

Ex-CompuServegebruiker

De reactie van AOL/CompuServe om snel flat fee internet te eisen is een beetje vreemd. Andere providers (Wish, maar ook Zonnet) bieden al een vorm van Flatrate internet aan. Hoezo problemen, zou je zeggen? Neem gewoon een andere backboneprovider CompuServe! Met deze vormen (Wish twee uur per dag, Zonnet 10 of 20 uur per maand) lukt het deze bedrijven boven water te blijven. Onbeperkt internet zoals in het verleden met Quickonline en SUperweb bleef zelfs met een tarief van 75 tot 100 gulden per maand niet winstgevend, maar meer verliesmakend. Zelfs als AOL/CompuServe 100 gulden per maand vraagt, zullen er nog beperkende maatregelen zijn omdat het bedrijf (evenals alle andere bedrijven in de wereld) winst moet maken. Dus niet always-on internet zoals bij ADSL. Waarom biedt Compuserve geen ADSL aan? Ik vind trouwens dat Compuserve eerst eens aan zijn kinderfilter moet gaan werken voor met nieuwe diensten te komen en fouten uit het verleden (de kinderfilter) te verdoezelen.

Sebastiaan

In principe moet een flat-fee mogelijk zijn, maar daar moet wel voor betaald worden. Degenen die KPN voor de rechter dagen dienen er rekening mee te houden dat het einde van de bodem van onze ex-staats-monopolist KPN in zicht is, terwijl er nog heftige investeringen in landlines en mobiele infrastructuur gedaan moeten worden. Wij dienen met zijn allen normaal te betalen voor de diensten, zodat KPN, of iedere willekeurige concurrent, aan de noodzakelijke infrastructuur kan bouwen. De discussie moeten wij verleggen naar de efficiency van KPN. Hoe efficient gaat zij om met haar kapitaal?

Anja van den Broek

Iedereen heeft het recht om te kunnen internetten,maar mensen met een laag inkomen kunnen het gewoon weg niet betalen? Op scholen worden de kinderen al geleerd om met de computer om te gaan maar wat hebben de meeste kinderen er aan als thuis op de minuut af achter de computer mogen gaan zitten omdat de telefoonrekening te hoog word is er voor de kinderen ook geen lol meer aan,en zij zijn de toekomst?Stel gewoon een vast bedrag vast niet te hoog per maand dan kan iedereen een computer aanschaffen en gaan internetten,en het is ook goed voor de oudere mensen blijven ze er bij horen. Nederland loopt toch overal als haantje voorop en met deze invoering lopen ze ver achter!Dit is mijn persoonlijke mening KPN denk ook eens aan de mens en niet altijd alleen maar aan winst maken,want van de gewone man moet u het hebben?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond