Deel dit artikel
-

AOL groeit als videospecialist

Internetuitgever AOL, het bedrijf achter onder meer The Huffington Post en TechCrunch, zag zijn advertentie-inkomsten in het vierde kwartaal van 2013 met 23 procent toenemen. Grotendeels dank zij de verkoop van premiumformaten als video via AOL BeOn en handelsplaats Adapt.tv.

AOL boekte een omzet van 679 miljoen dollar tegen 599,5 miljoen een jaar eerder. Beter dan de 655,8 miljoen waarop analisten hadden gerekend. De winst van 43 dollarcent per aandeel viel wel tegen, door afschrijvingen op de mislukte hyperlokale nieuwssite Patch, die in de toekomst wordt afgekoppeld. De advertenties brachten 507 miljoen dollar op. Over een heel jaar bedroeg de omzet 2,3 miljard, waarvan 92,4 miljoen dollar nettowinst.

De grote klapper lijkt echter het RTB platform Adapt.tv, een geautomatiseerde handelsplaats voor online video. AOL Networks, waartoe dit onderdeel behoort, groeide in het vierde kwartaal alleen met 50 procent naar 275 miljoen dollar. Behalve Adapt.tv valt ook BeOn hieronder. In Europa worden deze beide activiteiten vanuit Londen aangestuurd.

AOL kocht Adapt.tv vorig jaar voor 405 miljoen dollar, en het is in de VS nu al veruit de belangrijkste handelsplaats voor video. Digitale video groeit sneller dan ooit, mede door de opkomst van draagbare apparaten. Het aandeel van mobiele advertenties in de bestedingen aan online video  groeide 12,6 procent in 2012 en bereikte 29 procent in 2017.

In Nederland verkoopt AOL onder meer branded video content via BeOn. De video’s worden geplaatst op de vele internationale domeinen van AOL zelf en op specialistische sites of blogs. Het is een open netwerk waar iedereen zich als uitgever kan aanmelden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond