Deel dit artikel
-

AOL koopt Europese videospecialist voor 100 miljoen

AOL Europe neemt voor een kleine 100 miljoen dollar het bedrijf Goviral over. Daarmee haalt het een Europees gericht bedrijf in huis met een eigen distributienetwerk voor digitale reclamefilms.

Voor 96,7 miljoen dollar, een bedrag inclusief earn out, pleegt de Amerikaanse uitgeverij een overwegend Europees gericht overname. Dat is opvallend omdat AOL nog geen jaar geleden besloot om zijn Europese activiteiten terug te schroeven tot het vriespunt.

Goviral is een bedrijf dat ‘branded video’ distribueert naar een netwerk van aangesloten sites. Het gaat daarbij om reclamefilmpjes van bedrijven als Philips, P&G, Gucci, BMW, Carlsberg en L’oréal. De commercials verschijnen niet als pre of postroll maar zijn zelf de ‘hoofdfilm’. Gebruikers zien de commercials pas als ze ze aanzetten. Wat volgens Goviral leidt tot meer betrokken kijkers.

Het vijf jaar oude bedrijf dat oorspronkelijk uit Denemarken komt heeft naar eigen zegggen 15.000 aangesloten sites binnen 24 verticals (thema’s) en een bereik van 350 miljoen internetters. Daarvan raakt het er per maand 60 miljoen.

Goviral illustreert de werking van zijn systeem:

De enige verkopende externe aandeelhouder is Kennet Partners. Deze Engelse investeerder stak in in maart 2009 een bedrag van 6,5 miljoen euro in Goviral. De exit is winstgevend, maar over het rendement houdt Kennet Partners de lippen op elkaar.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond