Deel dit artikel
-

AP: Gebruik telecomdata tegen corona kan alléén met wet

Locatiegegevens gebruiken om de overheid te helpen in de strijd tegen het coronavirus kan alleen als daar een wettelijke regeling voor bestaat. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in reactie op ideeën om locatiegegevens van burgers in te zetten om verspreiding van het virus te remmen.

Het gebruik van locatiegegevens van burgers door de overheid is zeer ingrijpend. Zo’n maatregel moet in ieder geval duidelijk zijn, in verhouding staan tot het doel ervan en voldoende waarborgen bevatten.

Volgens zowel privacywet AVG als de Telecommunicatiewet mogen telecombedrijven niet zomaar gegevens van klanten delen met de overheid. Tenzij al die klanten daarvoor zelf toestemming hebben gegeven of de gegevens anoniem zijn.

Toestemming vragen van alle Nederlanders is in dit geval te omslachtig. En het anoniem maken van dit soort gegevens kan niet, omdat dat nooit onomkeerbaar is.

Een wettelijke regeling kan met een spoedwet, maar moet wel grondig. De democratische controle van het parlement is hier zeer belangrijk, aldus de AP.

Deel dit bericht

3 Reacties

martijn

Als de corona pandemie voor bij is, wat gebeurt er dan met het “delen”?

Laat iemand dat dan “per ongeluk” aanstaan?

Koen van der Veer - Plot Projects

Er is ook een alternatief voor het aanpassen van wetgeving. Mbv een geofencing SDK in een app kan een user aangeven wanneer hij zijn locatie wil delen. Dit zou bijv. in zorg apps kunnen worden ingesteld. Wanneer mensen tevens hun huidige conditie delen zou je kunnen zien waar geïnfecteerde mensen zich bevinden en wellicht in een later stadium waar de immuniteit dichtheid het groots it. De technologie is te vinden op plotprojects.com

Robin - HealthCast

Sinds vorige week zijn we met een groep vrijwilligers bezig met een alternatieve oplossing waarbij de privacy wel gewaarborgd blijft:
https://www.healthcast.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond