Deel dit artikel
-

AP: Pas op met camera’s met gezichtsherkenning

Autoriteit Persoonsgegevens gaat verschillende sectoren gericht voorlichting geven over de regels rond gezichtsherkenningscamera’s.

Met name winkels zetten gezichtsherkenning in om mensen die vaker winkeldiefstal plegen op te sporen. Bedrijven in de beveiliging, beurslocaties en pretparken willen het gebruiken voor toegangscontrole.

Om te voorkomen dat bedrijven en overheidsorganisaties ongeoorloofd gebruik maken van gezichtsherkenning, gaat de AP gericht voorlichten in de sectoren waar veel organisaties overwegen van die camera’s op te hangen.

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) stelt strikte eisen aan de verwerking van biometrische gegevens, zoals bij vingerafdruk- of irisscans en stem- of gezichtsherkenning.

Biometrische gegevens zijn volgens de AVG bijzondere persoonsgegevens. Volgens de privacywet is het gebruiken van biometrische gegevens om iemand te identificeren in beginsel verboden.

Gezichtsherkenning mag wel worden ingezet voor beveiligings- of authenticatiedoeleinden, maar dan alléén om een ‘zwaarwegend algemeen belang’ te dienen. Dat is bijvoorbeeld de beveiliging van een kerncentrale. Maar de beveiliging van bijvoorbeeld een winkel is niet zó belangrijk dat daarvoor biometrische gegevens mogen worden verwerkt.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond