Deel dit artikel
-

App-ontwikkelaars spammen iTunes

Nauwelijks vier dagen na de introductie van de iPhone en de opening van de App Store in iTunes maken applicatie-ontwikkelaars al flinke ruzie over het spammen van apps in iTunes.

Apps zijn kleine applicaties die speciaal voor de iPhone zijn ontwikkeld. Zo’n kwart daarvan is gratis, maar gemiddeld vragen Apps ontwikkelaars 3 tot 9 dollar voor hun toepassing. Dat geld wordt automatisch verrekend als de gebruiker de app binnenhaalt en zijn goedkeuring voor aankoop verleent.

Een groot aantal bedrijven biedt nu al applicaties aan, waaronder de New York Times, AOL en Bravo. Ook is een beperkt aantal zakelijke applicaties beschikbaar. Het merendeel van de Apps valt onder de noemer Vermaak.

Apple maakte vandaag bekend dat gebruikers van iPhone en iPod touch sinds de opening van de gloednieuwe App Store eind vorige week al meer dan tien miljoen programma’s hebben gedownload.

De ruimte voor Apps in iTunes – zowel via de iTunes applicatie voor pc of Mac als de iPhone zelf – is echter beperkt en Apps ontwikkelaars halen allerlei trucs uit om bovenaan de lijst te komen.

Omdat de Apps alfabetisch gerangschikt worden hebben veel ontwikkelaars besloten om hun applicaties een naam te geven die begint met de letter a. Anderen gaan nog een stapje verder. Het bedrijf Jirbo Inc duwde bijvoorbeeld al zijn apps omhoog simpelweg door een witruimte voor de naam van zijn apps te zetten. Ook een vraagteken wil nog wel eens helpen. Via deze triuc kwam het spel Solitaire City bovenaan de lijst te staan. 

Sommige ontwikkelaars hebben inmiddels een klacht bij Apple ingediend en hopen dat het bedrijf een einde aan het misbruik kan maken.

Inmiddels heeft het bedrijf Medialets aangekondigd dat het advertenties kan aanbieden in de Apps, waardoor ze eventueel gratis kunnen worden weggegeven. De opbrengsten van de advertenties worden verdeeld tussen de ontwikkelaars en Medialets.

Volgens Apple zijn in de eerste drie dagen na de introductie op 11 juli wereldwijd 1 miljoen iPhones 3G verkocht.

Deel dit bericht

1 Reacties

Leon Meijer

Straks als er (tien)duizenden applicaties beschikbaar zijn voor de iPhone/iPod Touch kan je door de bomen het bos niet meer zien. Voor het vinden van een goede applicatie zal je dan af moeten gaan op de Featured en Top25, en natuurlijk op de Search.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond