Deel dit artikel
-

App Store-kater Makayama noodt tot bijstelling

De Nederlandse ontwikkelaar van Apps voor iPhone gaat zich deels weer op Windows Mobile en Symbian richten. Directeur Vincent Verweij: “Om in de App Store te overleven ben je aangewezen op kortlopende hits; daar wil ik niet van afhankelijk zijn.”

Ze zijn er nog steeds: iPhone Apps die ontwikkelaars in no time rijk maken. iFart Mobile, een applicatie die scheetgeluiden maakt, is 40.000 maal gedownload. Ontwikkelaar Joel Comm van InfoMedia meldt inkomsten van 10.000 dollar per dag.

Maar naarmate het aantal Apps toeneemt valt er steeds moeilijker aan te verdienen, in elk geval niet zonder marketinginspanningen. Makayama had zich dit jaar volledig ingezet op de Iphone, maar afgezien van het anderhalve week geleden gelanceerde Television – waarmee tv-programma’s van dertig buitenlandse zenders zijn te bekijken -vallen de omzetten van de tot nu toe gelanceerde Apps tegen. "De hits zijn moeilijk te voorspellen en daar wil ik niet langer van afhankelijk zijn," zegt directeur Vincent Verweij.

Daar komt nog bij dat het vrijwel onmogelijk is om nog grote bedragen te vragen voor iPhone Apps. "In de App Store ben je nergens als het duurder is dan 3 euro. Anders koopt niemand het. De levenscyclus van je product is hooguit drie maanden, daarin moet je de investeringen terugverdienen en ook nog een beetje winst proberen te maken."

Bovendien zit Verweij met een flinke strop doordat Apple al een App heeft geweigerd. Camera Pro voegt 15 mogelijkheden toe aan de camera van de iPhone, maar daarmee begeeft Makayama zich te veel op het terrein van Apple zelf, dus mag de App (voorlopig) niet in de App Store. Tienduizend euro ontwikkelgeld is waarschijnlijk weggegooid. "Daar ben ik woedend over," zegt Verweij.

Een deel van de ontwikkeling wordt daarom weer gestoken in Windows Mobile en Symbian, het oude werkterrein van Makayama. "Je moet een feest altijd net na het hoogtepunt verlaten en het Apple feestje is voorbij, in elk geval voor ons," zegt Verweij. "Ik verwacht dat Nokia en Microsoft in 2009 met een stevig antwoord op de iPhone komen, met een eigen App Store en succesvolle touchscreen apparaten. Daar gaan we dus producten voor maken."

Makayama lanceerde vandaag een nieuwe App die aanvankelijk bedoeld was voor de iPhone, DJ Mixer. "Probleem is dat alle Mp3’s in de iPhone op slot zitten, je kan er niet bij als ontwikkelaar," zegt Verweij. "Nu hebben we het voor Windows Mobile gemaakt. Ironisch genoeg is op de Microsoft apparaten meer mogelijk dan op de iPhone van Apple."

 

Deel dit bericht

10 Reacties

Danny de Wit

Tja, het App platform is niet voor het oude model, van veel geld vragen voor je app, maar het nieuwe model waarbij software steeds verder naar gratis gaat. Met andere woorden het ligt niet aan het platform maar aan het gekozen business model.  

Bert

Ben benieuwd wanneer de eerste volledig open App-Store kloon opstaat. Zonder ballotagecommissie.

Gerard van Enk

Het schijnt overigens wel een beetje te liggen aan 't type applicatie of mensen bereid zijn meer te betalen, zakelijke en productiviteits apps zijn ook populair boven de '99 cent'. Dat bleek althans laatst uit onderzoek v MobileOrchard: http://www.mobileorchard.com/99-cent-iphone-apps-not-significantly-more-popular/  

Anoniem

Makayama dacht even snel te scoren en dat ging mis, jammer dan.Wel ben ik het met vincent eens dat de appstore een korte levenscyclus heeft. Het heeft ons niet bepaald windeieren gelegd, teller staat boven de 5 nullen.

Justin Meyer

Heeft misschien meer met de kwaliteit te maken van de software, Television biedt er weinig toegevoegde waarde, dit heeft ook met het feit te maken dat deze alleen icm met wifi te gebruiken is. Als het met 3G zou kunnen was het potentieel beter geweest.

Jan David

VReactie verwijderd door redactie op verzoek van Jan David.

Vincent / Makayama

Even over de laatste reactie. Jan David is namelijk niet zomaar een lezer, maar werkzaam als journalist/blogger bij de website One More Thing. Van een journalist verwacht ik minimaal dat hij de feiten checkt en liefst ook dat hij feiten en opinie gescheiden houdt. Maar Jan David houdt er een hele eigen journalistieke moraal op na.  Hij noemt het programma iStart als voorbeeld van een slecht Makayama product. Probleem is alleen dat iStart ons programma helemaal niet is. Het is van de ontwikkelaar Sossie, waarmee wij helemaal niets te maken hebben. Au. Vervolgens beweert hij dat goede programma's altijd succes hebben in de App Store en dat Makayama daarom niet succesvol is. Wat dacht je van 60.000 verkochte TV-applicaties in 8 weken? Daarmee zijn we bij mijn weten nog altijd de meest succesvolle Nederlandse iPhone ontwikkelaar.  De kern van mijn betoog op Emerce is de App Store overvol is met producten die daar voor een te lage prijs verkocht moeten worden. Daarom gaan wij in 2009 ons niet meer exclusief op iPhone richten zoals in 2008, maar tevens op de Microsoft en Nokia stores die vandaag in Barcelona zijn aangekondigd. Dat zijn de feiten. Maar voor One More Thing zijn die niet zo interessant. Slecht onderbouwde opinies vinden ze kennelijk belangrijker. 

Jan David

Excuses aan Makayama en het verzoek aan Emerce om mijn bovenstaande reactie te verwijderen. Ik heb Makayama ten onrechte verward met een andere iPhone ontwikkelaar.

ed

Ik vind dit een beetje onzin. Apple heeft een prachtig platform en als het "oude" businessmodel niet werkt moet je met iets beters komen.Bovendien laat de kwaliteit van Makayama apps ook behoorlijk te wensen over. Vergelijkbaar met hun website…. Windows en Nokia zijn van de oude garde en lopen gigantisch achter de feiten aan.Microsoft heeft al toegegeven dat Windows Mobile een mislukking is.Nokia wil graag nog 2 jaar op het huidige symbian door borduren. Als je geen Apple wil doen, dan gaat elk zich zelf respecterende applicatiebouwer toch minstens nog iets met Android doen. Kortom, geen markt voor Makayama tot 2011 ?Ben ik even blij geen aandeelhouder te zijn van die tent.

Patrick

Om even op Ed zijn overvloed aan berichten met zelfde inhoud te reageren: Ed, 1x reageren met dezelfde woorden is genoeg.  Ed, ik wil je verzoeken Nokia's strategie en de achterliggende gedachte van hun onlangs gekozen besturingssysteem Maemo (zit in de N900) te bekijken. Dit vraag ik je omdat je schrijft: "Nokia wil graag nog 2 jaar op het huidige Symbian door borduren."  Het is idd waar dat Nokia en Microsoft van de oude garde zijn maar het is verrassend hoe de oude garde soms uit de hoek kan komen. Apple heeft immers nog steeds niet iedereen aan een IPhone gekregen. En ik verwacht dat het met de levenscyclus van de besturingssytemen van alle toestellen hetzelfde zal vergaan als met de levenscyclus van de huidige apps. Relatief weliswaar langer maar 'bejaard' zodra de opvolger van de telefoon uitkomt. waardoor een eenvoudiger uit te breiden besturingssyteem (!) als Maemo levensvatbaarder zal zijn in de toekomst. Anyways, Makayama, succes en kijk eens goed naar Maemo.  

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond