Deel dit artikel
-

Apple maakt fingerprinting op iOS en macOS een stuk lastiger

Gebruikers van macOS en iOS zijn voortaan nog moeilijker te volgen voor marketingdoeleinden. Bedrijven kunnen nu nog aan de hand van bijvoorbeeld afwijkende fonts gebruikers identificeren. Apple maakt dit proces, fingerprinting, een stuk moeilijker waardoor iOS en Mac gebruikers minder goed zijn te onderscheiden.

Apple maakte de betere beveiliging vanavond bekend tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2018.

Zoals verwacht had Apple vanavond niet heel veel spectaculairs te melden. Er werd geen nieuwe hardware aangekondigd. Zelfs het openstellen van de NFC chip van de iPhone voor ontwikkelaars kwam ondanks sterke geruchten niet ter sprake.

De nadruk voor zowel iOS als macOS komt vooral te liggen op stabiliteit en prestaties. iOS 12 moet, ook op oudere toestellen, een stuk sneller worden.

Apple introduceert in iOS 12 in elk geval weer een nieuwe app Measure. Met behulp van sensoren kan met de camera de lengte van een object worden gemeten.

De Foto’s-app krijgt verbeterde zoekfuncties, onder meer voor tijd en locatie. Facetime ondersteunt voortaan gesprekken met 32 deelnemers tegelijk. Zakennieuws is voortaan ook in de app Stocks te vinden. Met Siri Shortcuts zijn spraakacties te programmeren.

Om telefoonverslaving tegen wordt de niet storen-functie uitgebreid met een functie voor de nacht. Alle notificaties worden dan verborgen. Ook kan de gebruiksduur van bijvoorbeeld Instagram worden ingeperkt.

De animoji-familie wordt verder uitgebreid en herkent nu ook (via de smartphonecamera) een uitgestoken tong.

Ten aanzien van Augmented Reality komt Apple met een nieuw formaat, genaamd USDZ. Hiermee kan men heel makkelijk AR-objecten te delen en openen. Adobe komt ook met een iOS-app om AR-objecten te maken. De ontwikkelomgeving ARKit 2.0 garandeert betere detectie van gezichten en een meer realistische rendering.

Apple kondigde ook watchOS 5 aan, waarin onder meer korte stemmemo’s tussen twee gebruikers kunnen worden uitgewisseld (Walkie Talkie). Voor watchOS 5 is een Apple Watch met dual core processor vereist. De eerste Watch valt daarmee af.

De nieuwe macOS die Mojave heet krijgt een hoop nieuwe apps die we al langer kennen van iOS: News, Stocks, Home en Voice Memo’s. De Finder wordt uitgebreid met betere mogelijkheden voor screenshots, die ook meteen bewerkt kunnen worden. Stacks organiseert de chaos op de desktop door bestanden automatisch in folders te plaatsen.

De nieuwe versies van macOS, iOS en watchOS worden vandaag ter beschikking gesteld aan ontwikkelaars. Publieke bèta’s volgen binnen een maand.

Apple benadrukte vanavond voor het eerst dat macOS en iOS niet worden samengevoegd. Wel wordt het makkelijker voor ontwikkelaars om iOS apps ook geschikt te maken (‘porten’) voor macOS. Dat zal overigens niet eerder dan volgend jaar gebeuren.

De keynote is hier terug te zien.

 

Dit bericht is 5 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond