Deel dit artikel
-

Siri open voor ontwikkelaars en nu ook in macOS

Apple opent praathulpje Siri voor ontwikkelaars. Daarnaast komt Siri naar macOS, zoals de systeemsoftware voortaan heet (zonder X). Dat waren vanavond de belangrijkste aankondigingen tijdens het ontwikkelaarscongres van Apple in San Francisco. Door Siri open te stellen voor ontwikkelaars, kan het praathulpje beter worden geïntegreerd in bestaande apps.

Met SiriKit kunnen ontwikkelaars Siri-ondersteuning aan hun apps toevoegen om berichten te sturen, te bellen, foto’s te zoeken of ritten te plannen. De Siri API (kort voor application programming interface) kan bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met WeChat, Slack, Uber en VoiP (Skype of Vonagxe).

Grote veranderingen in MacOS en iOS 10 werden vanavond niet aangekondigd. Veel apps zijn verbeterd of krijgen flink meer mogelijkheden. Het notificatiescherm in iOS 10 verschijnt bijvoorbeeld automatisch wanneer de iPhone wordt opgepakt.

Apple Maps wordt verder uitgebreid, waardoor het makkelijker wordt om te navigeren of om bijvoorbeeld winkels en restaurants te vinden. Maps ook krijgt extensies die ontwikkelaars kunnen aanleveren. Ook Messages wordt opengesteld voor ontwikkelaars, om bijvoorbeeld extra diensten toe te voegen. Een Android versie is niet aangekondigd.

Apple Music heeft een nieuw ontwerp gekregen en voegt songteksten toe. News  (nog altijd niet in Nederland verkeijgbaar) krijgt net als Flipboard ondersteuning voor abonnementen. De enige nieuwe app heet Home, een universele app voor domotica doeleinden. Wanneer de hardware wordt ondersteund kan men met de app bijvoorbeelden lichten dimmen en garagedeuren openen.

iOS 10 komt uit in het najaar, de publieke bèta is volgende maand al verkrijgbaar. Overigens zal iOS 10 niet kunnen worden geïnstalleerd op iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini 1 en iPod touch 5G.

De nieuwe macOS versie heet Sierra. Die krijgt onder meer een universeel klembord. Plaatjes die je in macOS kopieert, kun je ook in iOS plakken en omgekeerd. Met Auto Unlock kan men de Mac ontgrendelen met de Apple Watch. Met macOS Sierra zijn verder alle bestanden op het bureaublad en in de map Documenten nu overal toegankelijk, op een andere Mac, op een iOS-apparaat en zelfs op de pc.

De tabbladfunctie van Safari wordt doorgetrokken naar andere Mac-apps die het gebruik van vensters ondersteunen, zoals Kaarten, Mail, Pages, Numbers, Keynote en Teksteditor

Vanaf juli is de openbare bèta van macOS reeds verkrijgbaar, ontwikkelaars kunnen er vandaag al mee aan de slag.

Apple toonde ook een derde versie van watchOS, die vooral veel sneller wordt. watchOS 3 komt dit najaar uit en is gratis.  Nieuw in tvOS (ook dit najaar verkrijgbaar) is universele inlog, waarbij je tegelijk kunt inloggen bij alle (betaalde) diensten.

Apple maakte ook nog bekend dat het inmiddels 2 miljoen apps heeft in de App Store. Voor jonge ontwikkelaars stelt Apple Swift Playrounds beschikbaar, een gratis app waarmee men spelenderwijs de programmeertaal Swift van Apple kan leren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond