Deel dit artikel
-

‘Apple Pay nog geen succes’

Apple Pay mag dan inmiddels door een kwart van de honderd grootste winkelketens in de Verenigde Staten worden geaccepteerd, een succes is de betaalmethode nog lang niet. Die conclusie trekt Reuters na een rondgang langs Amerikaanse retailers.

Bijna tweederde van de ketens die het betaalmiddel nog niet hebben omarmd, gaf aan Apple Pay principieel af te wijzen.

Als reden noemen ze de hoge kosten, onvoldoende vraag vanuit klanten en gebrek aan inzicht in klantgegevens. Wat ook meespeelt is dat sommige ketens al een eigen mobiel betalingssysteem hebben of daarvan gebruik gaan maken. Daartoe behoren Walmart en nog eens achttien grote retailers. Hun CurrentC wordt deze zomer verwacht.

De betaaldienst is nog niet actief in Europa, maar dat zou nog dit jaar moeten veranderen.

Apple krijgt ook nog concurrentie van Samsung. Dat bedrijf wil 15 tot 20 procent van de gebruikers van een Samsung-smartphone overhalen om zijn eigen betaaldienst Samsung Pay te gebruiken Alleen de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge komen hiervoor in aanmerking, net als een grotere variant van de S6 die in het najaar wordt verwacht.

Apple vertelt vanavond mogelijk meer over Apple Pay op zijn ontwikkelaarsconferentie, waarvan de keynote live is te volgen.

Deel dit bericht

8 Reacties

EVDP

Iedereen die payments op dit forum volgt weet inmiddels dat betalen geen product is en dat betalen ook geen probleem is. Betalen is een middel en niet hetzelfde als een Iphone of een pak melk. Het is ook geen probleem want het werkt allemaal min of meer hetzelfde en iedereen weet hoe het moet. Persoonlijk heb ik nog nooit iemand horen klagen over betalen (anders dan teveel).

Dat zijn feiten. Een ander feit is dat de retailer de deal maakt bij de checkout. We hebben allemaal wel een een kortingscode gebruikt of afgedongen bij de kassa. Apple, Google, Samsung, banken, creditcard maatschappijen en 1000+ payments startups veranderen daar niets aan.

Het probleem van en voor mobile payments en in het bijzonder mobile wallets is daarmee gecreëerd. Een product inzetten als middel voor een probleem wat er niet is zijn geen ingrediënten voor succes.

Toch ben ik van mening dat iedereen in de toekomst overgaat op mobile payments. Het is handig om je leren wallet om te keren en al je kaarten in je mobile te laden. Maar dat verandert aan het betalen niets. Dat wordt anders als je je leren wallet omkeert en je cash ergens in gaat laden. En je ID. Maar waar ga jij jouw cash onderbrengen? Bij Apple, de Rabobank, Samsung, of bij een van de 1000+?

En wat nu als jij bij de checkout staat en de retailer accepteert Apple Pay terwijl jij jouw cash in een Rabo wallet hebt zitten. Kan jij jouw geld van de Rabo wallet realtime overbrengen naar Apple Pay en als dat in de toekomst al mogelijk is (dat kan nu niet …) wat zijn de kosten daarvan?

Met andere woorden, om je leren variant thuis te laten en volledig digitaal te gaan zal je meerdere mobile payments oplossingen moeten hebben. Er bestaat geen universal wallet en de kans dat die er komt is nihil.

Er zijn voorbeelden waar mobile payments wel werken. Mpesa in Kenya is zo’n voorbeeld. En Starbucks in de Verenigde Staten. Mpesa biedt basic mobile financial services aan een grote groep unbanked. Een mobile wallet die betalingen en P2P transactie mogelijk maakt. Starbucks biedt een preloaded wallet aan voor high frequency low value payments, met royalty en rewards om klanten aan te trekken en te houden. Het succes van Starbucks is een uitzondering in de Westerse Wereld.

Starbucks is een closed loop system. Je kan je Starbuck wallet niet gebruiken bij Dunkin’ Donuts. Het is dus een closed loop niche oplossing die wel werkt. Maar je zal toch voor iedere aankoop een aparte wallet moeten hebben en wat als jouw wallet alleen op IOS draait. En wat nou als de retailer jouw een QR code laat zien en jouw wallet enkel NFC ondersteunt.

Enz., … Dus als je denkt dat de mobile payments markt een grote bende is dan heb je het goed. Want dat is ook zo :).

Gertjan Rösken

Cruciale fout die hier wederom wordt gemaakt in dit artikel is dat het beeld wordt neergezet dat de retailer ja of nee kan zeggen tegen Apple Pay. Daar is geen sprake van, dat kan niet.
Een winkelier accepteert VISA, MasterCard, Maestro, V-Pay…. Niet Apple Pay…. Dus nee zeggen tegen Apple Pay betekent nee zeggen tegen contactloos. Maar dan werkt de contactloze pas dus ook niet.
Er is nog iets anders aan de hand in USA, retailers moeten daar nog over op EMV en ja dat is dure transitie… Overigens zijn er nu in USA 1.000.000 geschikte terminals.
Apple Pay geeft je toegang via de iPhone tot je bankrekening, je geld staat er niet… Dus Rabo Wallet of Apple Pay? Maakt niet uit, beide geven toegang tot dezelfde pot. Je bankrekening.

Jan Libbenga

Gert-Jan, Apple Pay is niet de enige contactloze betaalmetghode in de VS. Dus kunnen retailers wel degelijk weigeren en hun eigen systeem promoten. Dat is wat Wal-Maert en anderen doen. Of dat verstandig is, zsl de toekomst moeten uitwijzen.

EVDP

@Gert-Jan,

Apple Pay (Apple Wallet) is een oplossing die – niet toevallig – onlosmakelijk verbonden is met Apple.

Een winkelier heeft wel de vrije keuze om Apple Pay te weigeren. Om Apple Pay te kunnen accepteren moet je NFC betalen kunnen accepteren. Er zijn meer manieren om contactloos te betalen.

Wat stel jij voor moet ik een Rabo Wallet of een Apple Wallet nemen, of beide, of geen van beide, en misschien wat anders?

Een wallet is iets anders dan contactloos betalen. Het komt niet uit dezelfde pot. Een prepaid card van Visa komt uit een andere pot dan een cadeaukaart van Bol.com en er staat op beide een tegoed.

Gertjan Rösken

@EVDP het komt toch echt uit dezelfde pot… Ik gebruik Rabo Wallet en ik gebruik Apple Pay via Wells Fargo Bank… Ken beide dus goed… Wallet moet niet worden verward met pre-paid… De Apple Wallet (zoals Passbook nu heet) is een app waar je je bankpas in kan stoppen, straks ook NL bankpassen). Het is niets anders dan een placeholder… Er bestaat geen Apple bankrekening en Apple verwerkt ook geen geld, althans niet in de context van Apple Pay (wel via iTunes aankopen natuurlijk). Dan even terug komend op de acceptatie… Als de winkelier Apple Pay wil weigeren, kan dat door contactloos uit te zetten en dan kan dus ook niemand met een contactloze pas betalen…. Nee Apple Pay is inderdaad niet alleen contactloos, dus inderdaad voor online payments kan de online retailer natuurlijk besluiten Apple Pay niet te gebruiken.

EVDP

@Gertjan

We hebben een disconnect over de term wallet. Apple Pay/Wallet en Rabo Wallet is worden mijns inziens onterecht wallets genoemd. Een wallet is een replacement van jouw leren variant. Cards, ID en cash (stored value). Jouw wallets slaan enkel cards op.

Het is zeker niet zo dat wanneer een retailer contact loos betalen enabled heeft de acceptatie van Apple Pay automatisch een feit is.

Tot slot bestaan er meerdere technieken om contact loos te betalen. NFC is slechts een van die technieken.

Gertjan Rösken

@EVDP wat moet de retailer dan nog meer doen om Apple Pay te accepteren? Ik heb het ze gevraagd, en het enige wat ze mij vertelden was dat ze niet eens wisten dat het aan stond maar dat ze een nieuwe terminal hadden met NFC antenne en MasterCard, VISA, Maestro en V-Pay contactloos op werd geaccepteerd… Ik betaal ermee bij diverse winkels, op de bon staat VISA NFC niet meer. Geloof me, een merchant kan niet selectief Apple Pay (contactloos) uitzetten.
Apple Pay (contactloos) is een ‘dingetje’ tussen de issuing bank (uitgever van de kaart ) en Apple, niet tussen de acquiring bank (bank van de merchant) en Apple. Apple verdient dan ook aan de issuing fee… met de uitgever van de kaart spreekt Apple een tarief af. En terecht m.i. omdat Apple ervoor zorgt dat de pas veilig is opgeslagen op de iPhone (daar mag je prijs voor vragen), de afhandeling van de betaling zelf vindt plaats bij de bank (zit nog wel een de-tokenisation service tussen van VISA of Mastercard)

EVDP

@Gertjan

https://support.apple.com/en-us/HT204274

“Contact your payment provider so they can set up your terminal, and tell them you would like to accept Apple Pay.”

Het staat er nogal cryptisch, maar er is kennelijk iets wat de payment provider moet doen. Er zijn veel voorbeelden te vinden waar NFC terminals geen Apple Pay accepteren, zonder dat duidelijk is waarom.

Het werkt inderdaad twee kanten uit. Er zijn dus retailers die zonder het zelf te weten Apple Pay accepteren.

Nu terug de kern van het probleem (waarom Apple Pay nog geen succes is). Waarom gebruik jij Rabo Wallet en Apple Pay als het toch “uit dezelfde pot komt”?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond