Deel dit artikel
-

Apple breekt records in laatste kwartaal van 2019

Apple zette in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 91,8 miljard dollar om, 9 procent meer dan een jaar geleden, en volgens Apple een ‘absoluut record’. Dat gold ook voor de winst van 22,2 miljard die nog nooit zo hoog was.

Goede verkopen van de iPhone 11 en 11 Pro droegen vooral bij aan het resultaat, aldus CEO Tim Cook, evenals de Apple Watch en AirPods en online diensten. Al geruime tijd doet Apple geen mededelingen meer over het aantal verkochte iPhones, iPads en MacBooks.

De omzet uit iPhones bedroeg in elk geval 55,9 miljard dollar versus 51,9 een jaar geleden. Zowel Macs als iPads deden het minder goed dan vorig jaar: resp. 7,1 en 5,9 miljard. De omzet uit diensten bedroeg 12,7 miljard.

Voor het komende kwartaal houdt het bedrijf rekening met een meer bescheiden omzet van tussen de 63 en 67 miljard dollar.

De productie van de iPhones kan overigens nog een flinke knauw krijgen door de uitbraak van het coronavirus en alle reisbeperkingen die de Chinese overheid heeft opgelegd om het virus te beteugelen. Bijna alle iPhones worden gemaakt in China.

De aanstaande iPhone 12-serie wordt overigens niet eerder dan in het najaar verwacht. Wel brengt Apple dit voorjaar een goedkoper model op de markt, waarvan de productie in februari zou moeten starten.

Over de in het najaar gestarte Apple TV Plus doet het bedrijf geen nadere mededelingen. Volgens The Wall Street Journal heeft Apple TV Plus ongeveer 33,6 miljoen abonnees. Dat zijn er meer dan Hulu of Disney Plus hebben.

Hulu, voornamelijk actief in Noord Amerika, heeft 31,8 miljoen en Hulu 23,2 miljoen abonnees.

Het succes van Apple TV Plus is overigens makkelijk te verklaren: Apple gebruikers mogen het platform een jaar gratis uitproberen als ze een iPhone, iPad, Apple TV, iPod touch of Mac aanschaffen. De lakmoesproef komt dus na die tijd, mogelijk vallen veel gebruikers af.

Volgens dezelfde Wall Street Journal zou Apple gesprekken met filmstudio MGM hebben gevoerd over de acquisitie van een contentbibliotheek ter waarde van 10 miljard dollar. Daaronder James Bond, RoboCop en The Magnificent Seven. MGM zou ook bij Netflix zijn aangeschoven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond