Deel dit artikel
-

Apple ververst OS: Schreeuw van de Leeuw

Het was even spannend gisteren met haperende downloads en niet-werkende activatiecodes, maar het is de meesten dan toch gelukt. Voor niet meer dan 16 euro leverde Apple zijn jongste systeemsoftware Mountain Lion.

Net als bij de vorige versie die precies een jaar geleden verscheen, is Mountain Lion alleen verkrijgbaar als download via de Mac App Store. Dit najaar gaat Microsoft overigens hetzelfde doen met Windows 8, al gaat die upgrade (verkrijgbaar op 26 oktober) 40 dollar kosten.

Beide systemen hebben opvallende overeenkomsten, maar zijn ook significante verschillen. Met Mountain Lion kruipt Apple nog dichter op de ervaring met iOS, de systeemsoftware voor iPhone en iPad. Applicaties die je bij iOS vindt – Berichten, Notificaties, Notities en Herinneringen – zijn nu ook opgenomen in MacOS X. Allemaal delen ze gegevens via iCloud. Een notitie gemaakt op de iPad verschijnt automatisch ook in het notitieblok van MacOS X.

Het OS is ook socialer geworden: je kunt foto’s, video’s en andere bestanden delen en links versturen vanuit de Safari-browser. Posten op Facebook, Twitter, Flickr of Vimeo is redelijk eenvoudig. Facebook-ondersteuning komt later dit jaar, als iOS 6 verschijnt. Er gaan ook geruchten dat er nog een kaartapplicatie bij komt.

Het Game Center, voor het delen en kopen van multispelergames, zit nu ook ingebakken in Lion en voor het eerst is er ook spraakherkenning (zij het nog niet in het Nederlands).

Apple gaat echter minder ver dan Microsoft. Er zijn wat applicaties toegevoegd, en ideeën geleend van iOS, maar het OS is niet ondersteboven gekeerd. Microsoft wil echter dat de gebruikerservaring op tablets, desktop pc’s en tot op zekere hoogte smartphones exact gelijk is. Een aparte Metro-schil geeft snel toegang tot de belangrijkste applicaties, zoals mail, sociale media en weer. Dat werkt allemaal prima op een tablet, maar de Metro-interface zit op de pc in de weg. Daar is het niet meer dan een overbodige schil voor de vertrouwde Windows-omgeving.

Advieskantoor Gartner vindt Windows 8 om die reden per definitie ongeschikt voor bedrijven, en de meeste geïnterviewde IT-ondernemers lijken die mening vooralsnog te delen. Het in de lucht houden van Windows 7 lijkt daarom niet onverstandig.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond