Deel dit artikel
-

Apple Watch: top of flop?

Vandaag begint in Nederland de verkoop van Apple Watch. Maar over het succes van de slimme horloge zijn de meningen verdeeld. Top of flop?

Betrouwbare verkoopcijfers over de Apple Watch ontbreken nog en Apple heeft al aangekondigd dat het daarover voorlopig ook geen mededelingen doet, en dus ook niet aanstaande dinsdag, als de jongste kwartaalcijfers van het Amerikaanse bedrijf bekend worden gemaakt.

Niettemin zijn er onderzoekers die claimen dat de verkoop heel even een piek heeft gekend en daarna compleet instortte. Dat beweerde een dezer dagen in elk geval Slice Intelligence, een bedrijf dat koopgedrag bijhoudt aan de hand van mailfacturen.

Slice zegt dat het aantal verkochte Apple Watches per dag in de VS is gedaald van 200.000 naar 10.000 nu. De dure gouden Apple Watch zou slechts 2000 keer over de toonbank zijn gegaan. Met andere woorden: de early adopters hebben hem in huis gehaald, maar het algemene publiek haalt er de schouders voor op.

En ineens wist menigeen waar het aan lag: niet gebruiksvriendelijk genoeg en het bekende kip-en-ei probleem: gebrek aan relevante apps. Of: flinke beperkingen van de systeemsoftware WatchOS2, die pas vanaf september de mogelijkheid krijgt om apps ‘native’ te draaien.

Maar cijfers zeggen op zich niet zoveel. De berekeningen van Slice worden nogal dubieus gevonden. Er zijn ook minder sombere schattingen, die uitgaan van 3 tot 5 miljoen stuks. Dat zou in elk geval beter zijn dan de verkopen van de eerste iPad en eerste iPhone.

Van de 726 miljoen iPhones die Apple tot dusverre heeft verkocht, is nog geen 1 procent verkocht tijdens de maand van de lancering. En net zomin als de allereerste iPhone in 2007 een doorslaand succes was, geldt dat ook voor de Apple Watch. Er ontbreken immers killerapps die Apple Watch tot een echt hebbeding maken, al hebben ABN en ING deze week in alle haast hun eerste apps gelanceerd.

Daarnaast moet de verkoop wereldwijd nog op gang komen. Bij de lancering in de VS was de slimme horloge maar mondjesmaat verkrijgbaar. Bestellen kon aanvankelijk alleen online. Inmiddels is het horloge ruimer leverbaar.

Sommige analisten denken dat de Apple Watch pas vanaf de tweede generatie (volgend jaar) goed gaat verkopen. Maar zelfs wanneer Apple er dit jaar 15 tot 20 miljoen levert, zoals analisten verwachten, is dat een knappe prestatie.

Canadapanda / Shutterstock.com

Deel dit bericht

1 Reactie

nextphone

het is echt even afwachten op versie twee. leuk apparaat maar moet nog even volwassen worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond